Новата книжарница Хеликон отвори врати на улица Александровска №51 в Бургас

Новата книжарница Хеликон отвори врати на улица Александровска №51 в Бургас

Бургаската верига "Хеликон" отвори нова книжарница в индустриален стил в морския град. Тя се намира на пешеходната улица "Александровска" №51. Мястото е не само комуникативно, но и има история. За по-старите поколения бургазлии тук по времето на социализма е бил т.нар. „показен магазин”, където срещу значително повече пари са можели да си купят плодове и зеленчуци, които не са се продавали в кварталните зарзаватчийници.

За по-младото поколение мястото е познато с едно от най-дълго просъществувалите от началото на демократичните промени у нас заведение. То обаче затвори врати в разгара на пандемията и доста дълго време помещението стоя празно. Преди повече от два месеца там влязоха строителни работници и буквално изринаха двуетажната постройка, за да я превърнат в книжарница.

Бургазлии дълго време се чудеха, какво се ще появи на мястото, което е на метри от сградата на общината и от касата на драматичния театър "Адриана Будевска" и покрай което всеки ден преминават десетки хора. Преди броени дни неоновите светлини с надписа "Хеликон", монтирани на фасата на сградата, светнаха и дадоха така чакания отговор. А шегаджия написа с флумастер по стъклото – "Бакарди стана Хеликон".

Книжарницата, която е част от най-голямата верига в страната, посреща своите клиенти в двуетажното помещение, ремонтирано и обзаведено в модерния индустриален стил. През последните години той се наложи като трайна тенденция в Европа и е предпочитан в старите изоставени фабрики и заводи, които бяха превърнати в атрактивни арт места за културни събития и партита.

Втората в Бургас книжарница "Хеликон" (първата продължава да работи на площад "Тройката") вече се превръща в предпочитано място за четящия бургазлия. Отворени пространства, красива вита стълба, която отвежда към втория етаж, светлината, която влиза през големите прозорци и добре подредените отдели са гаранция, че книжарницата ще бъде новото притегателно място в града за хората търсещи духовна храна. Модерният интерион съчетан с професионалното обслужване и най-новите заглавия, които могат да се намерят тук превръщат запазената марка "Хеликон" от книжарница с традиции в книжарница с визия за бъдещето.

Тази година семейството на "Хеликон" отпразнува 25 години от създаване на първата книжарница в Бургас. В годината на четвъртвековния й юбилей новата книжарница е като подарък за жителите и гостите на града. Тя определено е бижу във веригата, която се радва на редовни клиенти в цялата страната.

Книжарницата на "Александровска" № 51 скоро ще се превърне и в едно от най-посещаваните места от майките в Бургас и хората в неравностойно положение. Там ще бъде монтиран асансьор, който ще улесни клиентите с малки деца, които иначе трудно биха стигнали с количките до втория етаж. И това няма да е краят, а само началото.

Галерия