Зелениката цъфти през май в Странджа планина

Зелениката цъфти през май в Странджа планина

Хиляди се включиха в 15-то издание на Фестивала на зелениката, който се организира от дирекцията на природен парк "Странджа". Стотици от дошлите на фестивала тръгнаха по един от петте маршрута, за да търсят зелениката. Два от маршрутите бяха с осигурен транспорт като единият показваше цъфнали храсти със зеленика, а другият извеждаше туристите през светилищено на Мишкова нива до връх Голямото градище, най-високата точна в българска Странджа.

Фестивалът, който се проведе в местността "Водиците" до град Малко Търново беше открит с изпълнения на химна на Странджа "Ясен месец" и емблематичната песен "Хубава си, моя горо". Символичният домакин на мероприятието кмета на Малко Търново Илиян Янчев пръв приветства присъстващите с "Добре дошли в прекрасната Странджа" и пожела приятно прекарване през двата фестивални дни. След него взе думата кметът на Община Царево инж. Георги Лапчев, който също в качеството си на домакин приветства присъстващите и организаторите на 15-тото издание на Фестивала на зелениката.

Инж. Мишо Жеков награди четирима директори на горски стопанства за приноса им към опазването на защитената територия. Плакети получиха инж. Илия Янгьозов – директор на ДГС - Малко Търново, инж. Атанас Спасов – директор на ДГС - Звездец, инж. Горо Горов – директор на ДГС - Ново Паничарево и инж. Ганчо Костадинов – директор на ДЛС - Граматиково.

По време на Фестивала на зелениката беше представена новоизлязлата книга на Димитър Тонин посветена на 1001 светилища в Странджа планина.

Галерия