На финала на концерта преди 15 г. певците изпълниха шлагера Незабрава по музика на Тончо Русев. Снимки Архив Черноморие-БГ

На финала на концерта преди 15 г. певците изпълниха шлагера Незабрава по музика на Тончо Русев. Снимки Архив Черноморие-БГ

Хитовете на Тончо Русев за втори път ще звучат в Летния театър на родния му Бургас. Неостаряващите шлагери, които се запяват от няколко поколения българи, ще огласят театъра по време на конкурса "Бургас и морето". Идеята за това е на областния всекидневник "Черноморски фар" и бе подкрепена от общинската администрация.

Тазгодишното издание на фестивала за нова българска песен ще се проведе на 28-и юли. Той се организира от Община Бургас и ще се проведе за 36-и път.

Рециталът на конкурса ще бъде с песни по музика на композитора Тончо Русев. От тази сцена са поели своя път редица композиции на маестрото. Още в първото издание през далечната 1973 г. Тончо Русев печели първа награда на конкурса, който тогава е носел името "Песни за Бургас, морето и неговите трудови хора", с песента "Зимно море" по текст на Петър Караангов и в изпълнение на бургаския зет Мустафа Чаушев.

През 2013 година Летният театър в морския град бе огласен от песни по музика на Тончо Русев. Поводът бе 75-годишният юбилей на почетния гражданин на Бургас. Музикалният спектакъл, озаглавен "Незабрава" (по музика на Тончо Русев и текст на Калин Донков б.а.), събра на една сцена товага звезди на родната естрада, които имат в репертоара си песни по музика на родения в Бургас козпозитор. В продължение на 180 минути бургазлии пяха и аплодираха изпълненията на Христо Кидиков, Стефка Берова, Панайот Панайотов, Росица Ганева, Росица Кирилова, Петя Буюклиева, Захари Чернев и Силвия Кацарова. Концертът тогава бе организира от "Арт Триумф", "БГ мюзик къмпани" с подкрепана на Община Бургас. Тогава Тончо Русев не присъства на концерта, но поздрави всички със специално видео, което бе излъчено на екран в Летния театър.

Това лято почитателите на естрадната песен и на творчеството на Тончо Русев ще си спомнят за него. Композиторът си отиде от този свят на 10-и април след тежко боледуване.

Колеги и приятели се сбогуваха с Тончо Русев

Галерия