Десетки колеги и приятели изпратиха композитора в последния му земен път. Снимки Олег Попов, Dnes.bg

Десетки колеги и приятели изпратиха композитора в последния му земен път. Снимки Олег Попов, Dnes.bg

С Тончо Русев си отива епохата на мелодичния български шлагер, според колеги и приятели на композитора, които се сбогуваха днес с него на поклонението в зала "България". Маестрото си отиде от този свят на 10 април на 85-годишна възраст, предаде Dnes.bg.

"Един ангел си отиде вкъщи", каза пред репортери Орлин Горанов. "Тончо беше изключителен човек и изключителен музикант, за което говори творчеството му, с което той остава във вечността", добави певецът.

Според неговия колега Панайот Панайотов днес е тъжен ден за българската попмузика, защото с Тончо Русев си отива една епоха - епохата на мелодичния български шлагер, с който композиторът пренасити родния ефир.

"Няма български певец от "златното поколение", а и от по-новите поколения, който да не е пял негова песен. Моля се Бог да му прати светлина, за да намери пътя към дома светлата му душа", каза Панайотов, цитиран от БТА.

Йордан Караджов припомни, че Тончо Русев е бил голям приятел на група "Сигнал".

"Преди 40 години точно в зала "България" представихме неговата песен "Може би", а сега за съжаление тук го изпращаме към вечния му дом. Отиде си епоха на прекрасната българска музика. Но вярваме, че Тончо отива на по-добро място, молим се за него. Вечна му памет", каза Караджов.

"За Тончо беше много важно песента да е по хубава поезия, както и да има адрес - държеше много на това кой ще я пее", отбеляза композиторът Развигор Попов, направил много от аранжиментите на песните на Тончо Русев, включително на първите, които е писал още като тромпетист в оркестър "Балкантон", насърчаван от Йосиф Цанков. Попов изрази радостта си, че и младите изпълнители сега посягат към вечните шлагери на композитора и така им дават нов живот.

"Прощаваме се с един гений - за мен Тончо Русев е гений, невероятно талантлив човек. Жалко, че се разделяме - това винаги се случва рано, но прекрасните му песни остават и ще им се наслаждаваме и в бъдеще", каза актрисата Искра Радева.

"И детството, и младостта, и целият ми живот е свързан с Тончо Русев. Дори преди няколко месеца той написа песен по моето стихотворение "Молитва", каза поетът Недялко Йорданов. "Шегуваше се, че навремето написахме "Остаряваме бавно", а сега трябва да пишем "Отиваме си бързо", разказа Йорданов.

"Добър, незлоблив човек, да не говорим за таланта му - жалко, че си даваме сметка каква е загубата толкова късно, както пише в едно стихотворение Радой Ралин: "Защо обикваме човека, когато си отиде", добави Недялко Йорданов.

Хайгашот Агасян, по думите му, е щастлив, че е съвременник на този титан на българската популярна музика, изключителен мелодик, което е рядкост, талант, целунат от Бога. А и много благороден човек, готов да помага на другите, в което по-младият му колега сам се уверил в началото на творческия си път.

Музиката на Тончо Русев оглася Бургас

Почина композиторът Тончо Русев

Галерия