Прожекцията на Прекрасни дни е тази вечер от 20.00 часа

Прожекцията на Прекрасни дни е тази вечер от 20.00 часа

Филмът "Хория" - Румъния - България - Сърбия, на режисьора и сценарист Ана-Мария Команеску води във временната класация на зрителите на 22-то издание на Международния "София филм фест на брега". Той получи оценка "Отличен" - 5.57. На второ място, за сега, се нарежда "Отвлечен" - Италия - Франция - Германия, на режисьора Марио Белокио с оценка "Много добър" - 5.49, на трето място е филчът "Паднали листа" - Финландия, на режисьора Аки Каурисмаки с оценка "Много добър" - 5.47, на четвърто място е "Куклички на път" - САЩ, на режисьора Итън Коен с оценка "Добър" - 4.39.

Киномаратонът днес започва в 11.00 часа с прожекцията "Кокоша ферма" - Канада, на режисьора Себастиен Ганье. От 15.00 часа е началото на ретроспективната прожекция на "Когато порасна, ще стана кенгуру" - Сърбия, на режисьора Радивое Андрич, с вход свободен.

В 18.00 часа е началото на прожекцията на българския игрален филм "Защото обичам лошото време" на режисьора Яна Лекарска, а от 20.00 часа - новият филм на Вим Вендерс "Прекрасни дни" - Япония - Германия.

"София филм фест на брега" продължава до 29-ти март с прожекции в зала "Тончо Русев" на Културен дом на НХК.

Традиционно ще бъдат присъдени две статуетки "Сребриста чайка". Носителят на първата, която се явява и наградата на Община Бургас, ще бъде определен от жури в състав - председател - артистичният директор на фестивала проф. Георги Дюлгеров и членове - Александра Ингилизова, Диана Саватева, Лорис Мануелян, Мария Бенчева, Христо Димитров-Хиндо, Слави Георгиев, Стефани Райчева и Никола Парашкевов. Втората "Сребриста чайка" е наградата на публиката, която има възможност да оценя всеки гледан филм по шестобалната система. Този, който получи най-високата оценка, "ще грабне" "Чайката". Младежкото жури ще определи носителя на наградата на областния управител.

Фестивалът се организира от сдружение "Арт Фест" с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие". Билети за прожекциите  се продават на касата на НХК.