Фестивалът ще се проведе за десети пореден път. Снимка Архив

Фестивалът ще се проведе за десети пореден път. Снимка Архив

"Хоро край поморийския бряг" ще се извие за десета поредна година в Поморие. Фестивалът ще се проведе от 14-ти до 16-ти юни и се организира от танцов клуб "Чайка". В приятелска атмосфера с много настроение, клубовете участници ще могат да представят своите любими народни танци, да научат нови такива и да покажат какво ги прави така оригинални и неповторими. Фестивалът няма състезателен характер. Клубовете ще играят едновременно хора́ от 5 области: "Бучимиш" (Тракийска област), "Опас" (Добруджанска област), "Пайдушко хоро" (Северняшка област), "Копче" (Шопска област) и "Четворката" (Пиринска област).

Специален участник тази година ще бъде Групата за интерпретация на традиционен фолклор от село Садина. Някои от хора́та, които групата ще представи, ще бъдат разучени в рамките на семинара, ръководен от проф. Николай Цветков и доц. Георги Гаров, на 16-ти юни от 11:00 ч.

Във връзка с десетото издание на фестивала ще бъдат изнесени два концерта - на 13-ти юни, четвъртък, в Летния театър на Бургас и на 15-ти юни, събота, в народно читалище "Просвета 1888" в Поморие. В концертите ще вземат участие Студентски фолклорен ансамбъл при ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград, Фолклорен танцов ансамбъл "На мегдана" - София и танцов клуб "Чайка Бургас - Поморие".