Микробус разтовари килограми с картофи и плодове за кризисния център на Морска гара. Снимки Черноморие-бг

Микробус разтовари килограми с картофи и плодове за кризисния център на Морска гара. Снимки Черноморие-бг

Храната се оказва най-търсената стока в кризисния център, който заработи на Морска гара - Бургас от днес. Близо 200 украинци минаха през центъра до ранните часове на днешния ден. Най-голямо е било търсенето на хранителни продукти. Те се осигуряват от даренията, които бургазлии правят непрекъснато.

Кризисният център на Морска гара бе сформиран по идея на областния управител Стойко Танков. Миналият петък, 12-ти март, там бяха преместени събраните до този момент и нераздадени дарения в трите пункта на улиците "Трайко Китанчев", "Васил Левски" и "Любен Каравелов".

Бургаската Морска гара заработи като кризисен център за украинци

Там са разположени и изнесени офиси на БЧК, на Агенцията по заетостта, на Регионалното управление на образованието, на Община Бургас. Целта е на украинците да бъде предоставена максимална информация и помощ.

"В сряда и четвъртък отново ще има мобилни екипи на Държавна агенция на бежанците, които ще обработват документи за международна или временна закрила", каза Валентин Люцканов - главен секретар на Областна управа. Служители на администрацията дават информация и координират дейността на отделни институции.

Украинците, които търсят работа в Бургас, са висококвалифицирани

Очаква се до дни да бъдат разкрити временни пунктове на МВР, които също да извършват услугата за предоставяне на статут за временна закрила. Предвидените пунктове за това са в 6 (шест) РУ на МВР на територията на област Бургас – Първо РУ и Пето РУ в Бургас, РУ - Несебър, РУ - Поморие, РУ - Созопол, РУ - Приморско. Такъв временен пункт ще бъде разкрит и на Морска гара.

Основният проблем, с който се сблъскват всички украинци в кризисния център е езиковата бариера. За да могат служителите на отделните институции да разберат как да им помогнат или да ги упътят как да попълнят бланка, на помощ им идват доброволците. Те превеждат предимно от руски на български и обратно. Доброволците са тези, които още на 27-ми февруари отвориха първия пункт за даряване на дрехи и храни на улица "Васил Левски". Всички, които активно участват в кампанията и са били в един от трите пункта, сега работят безвъзмездно в кризисния център на Морска гара.

"Основното, което се търси са хранителни продукти. От сутринта идват и питат за това. Много малко дрехи сме предоставили, тъй като ще трябва да сортираме получените дарения преди да ги дадем, а за това ни трябва време", обясни Александра Долгих.

Всеки украинец, който идва в кризисния център може да получи безплатна информация и безплатна храна, обувки, играчки, спално бельо, козметика, санитарни принадлежности и други. Нужно е да напише на един лист от какво има нужда, имената си и къде е отседнал. Листът се предава на някой от доброволците, който подготвя пакетите с желаното и го дава на заявителя. Пред пункта на БЧК организацията е подобна с тази разлика, че всеки украинец попълва данните си и броя на домакинството, за което взема одеалата, дрехите или постелъчното бельо. Той слага и подписа си срещу името си, след като получи това, от което има нужда. Отчетността е важен фактор в БЧК. Там записват всеки дарител, както и всеки на когото е направено дарението.

И доброволците ще се опитат да направят нещо подобно. Те ще изработят таблици, в които ще бъдат вписвани имената на хората и какви продукти на коя дата са получили. Целта е да има контрол, за да не се окаже, че едни и същи хора вземат по-често продукти за сметка на други, които още не са получили.

"Освен от Бургас, днес дойдоха много хора и от Поморие, и от Слънчев бряг", допълни Александра Долгих. Мнозина от украинците, които дойдоха днес в кризисния център в морския град, пристигнаха с личните си автомобили, с които са напуснали родината си след началото на войната.

Част от тях са заявили желание децата им да ходят на детска градина или на училище. За да стане това обаче, те трябва да предоставят ЛНЧ (личен номер на чужденец), който получават, след като подадат заявление за международна закрила или за временна закрила пред служители от Държавна агенция за бежанците.

До миналата седмица украинците, които бяха поискали международна закрила (хуманитарен статут) бяха 213 в цялата страна.

Галерия