Проф. Светозар Бенчев и проф. Десислава Христова откриха изложбата. Снимки Авторът

Проф. Светозар Бенчев и проф. Десислава Христова откриха изложбата. Снимки Авторът

Мариана Смит - художничка, кооято работи и преподава в САЩ, показва уникална изложба бижу в зала "Ателие" на филиала на Националната художествена академия в Бургас. Изложбата постува благодарение на проф. Десислава Христова - преподавател в катедра "Графика" на Академията.

"Миналата година Мариана Смит беше част от международното жури на триеналето по графика. Тогава тя показа тази изложба в София. Съгласи се експозицията да гостува и в Бургас, и сега я показваме тук", каза проф. Христова. Двете с Мариана Смит се запознават преди години в Китай и този контакт между двете благоприятства участието на Смит в журито на триеналето.

Изложбата на Мариана Смит "Liminal" показва как тя умело работи с различни техники. Самата тя е завършила живопис, след това усвоява тънкостите на графиката. В творбите си тя показва свободното отношение към изкуството. В тях се усеща и усета към детайла.

"Желанието ни е да представяме в тази зала различни гледни точки и възможности и по този начин ви даваме алтернатива. Всеки автор е силен със своята индивидуалност и импровизация. Изложбата е една различна гледна точка на смесване на различни техники. Вашето усещане и личните ви търсения ще ви кажат дали харесвате даден автор", с тези думи се обърна към студентите проф. Светозар Бенчев - директор на филиала на НХА в Бургас. Те бяха и първите зрители, които разгледаха творбите на Мариана Смит.

Изложбата може да бъде видяна до 24-ти октомври.

Галерия