Весела Стаменова (вляво) откри първата си самостоятелна изложба в Бургас. Снимки Авторът

Весела Стаменова (вляво) откри първата си самостоятелна изложба в Бургас. Снимки Авторът

Художничката Весела Стаменова с две премиери в бургаската галерия "Георги Баев". Тя подреди първата си самостоятелна изложба, озаглавена "Възкресение", в арт пространството в морския град и представи дебютната си поетична книга "Шепот". Идеите за нейните художествени творби идват от дребните неща, които ни вкарват в размисъл. В тях тя търси и отговори на наглед философски теми, които осмислят живота и битието. Художничката е провокирана и от историята, а важни събития от българското минало са намерили своя живописен прочит в картините на Весела Стаменова.

Графичните и живописните творби, носещи посланието за Възкресението и връзката със Създателя, съжителстват органично в залите на галерия "Георги Баев". Те провокират към размисъл и в същото време показват размаха, с който Весела Стаменова вдъхва живот на бялото платно. Авторката признава, че няма търпение да се потопи в света на скулптурата, която създава с електрожена и от вторични суровини. Под нейните ръце излезлите от употреба метални предмети заживяват нов живот. А бургаските ценители на изкуството ще могат да се докоснат до тях при следващото гостуване на художничката. Такова е и желанието на Людмила Кутиева - уредник на културен център "Морско казино" по чиято покана Весела Стаменова гостува в Бургас.

Родена в София, през последните вече две десетилетия, тя живее и твори заедно със съпруга си в Родопите. Той е и този, който я провокира да събере в книга своите поетични откровения. Така от печат излиза "Шепот". На страниците на стихосбирката се редуват строфите и рисунките и двете излезли от сърцето, перото и четката на Весела Стаменова.

Галерия