Художникът ще отбележи 80 години с изложба

Художникът ще отбележи 80 години с изложба

Художникът Енчо Рачев навършва 80 години. Той ще отбележи годишнината с изложба. Авторът кани всички свои ученици, колеги, близки и приятели на откриването на експозицията. Познатият и непознатият Енчо Рачев ще видите на 29-и януари, понеделник, 18.00 часа, в изложбената зала на Дружеството на бургаските художници на улица "Александровска" №22.

Името Енчо Рачев е познато на поколения бургазлии. За някои той е авторът на емблематични фасадни стенописи и композиции по училища и сгради в Бургас. За други е любимият учител по изобразително изкуство от училище или от бургаския учителски институт. За неговите възпитаници от "Клубът", той е човекът, дал криле на младежкото въображение и мечти, превърнали ги в творците, които са днес.

Роден е на 28-и януари 1938 г., в Българово. През 1964 година завършва Националната художествена академия "Николай Павлович" - специалност "Декоративно-монументална живопис и мозайка" при професор Георги Богданов.

Привързан силно към семейството и родния си край, младият художник отказва предложенията за работа и развитие в София и се завръща в Бургас, където работи и живее до днес.

Занимава се с декоративно-монументална живопис и преподавателска дейност в бургаски училища и в учителски институт "Христо Ботев" като асистент по изобразително изкуство.

Създава и 18 години ръководи клуб "Млад художник" към Профсъюзен дом - Бургас. "Клубът" - един уникален и много прогресивен за времето си творчески център, дал тласък в развитието на много млади хора и известни днес бургазлии. Окрилени от техния учител, младите художници от "Клубът" предизвиквали всеобщо одобрение и безапелационно печелели най-високите отличия в изложби на самодейното изкуство в страната и в чужбина.