Бургас се превърна в поредната енория в България, която остава без духовен водач. Снимка Лина Главинова

Бургас се превърна в поредната енория в България, която остава без духовен водач. Снимка Лина Главинова

Епархийският съвет на Арменската Апостолическа Православна Света Църква /ААПСЦ/  в България настоява да бъдат осигурени нови свещеници за храмовете във Варна и Бургас. Повод за това поредно искане към  архиерейския наместник епископ Татев Акобян (архиерей на Румъния, назначен от Негово Светейшество Карекин II временно да бъде негов пълномощен представител в България) е отпътуването от Бургас на отец Бохос Микаелян. Срокът на неговото пребиваване в България изтече и за 8 декември 2019 г. беше насрочена последната му литургия в храма в Бургас.

Така Бургас се превърна в поредната енория в България, която остава без духовен водач. Вече пет месеца варненските енориаши чакат решението на  Католикоса на всички арменци Карекин II да изпрати нов свещеник за храма “Свети Саркис”. 

Припомняме, че през октомври Епархийският съвет призова Католикоса на всички арменци Карекин II да даде благословията си за организиране на демократичен избор за нов духовен водач на най-старата християнска общност у нас. Това се случи след месеци на раздори в общността и оставянето на няколко епархии без свещеници. В дъното на разединението  между Духовния център и българското ръководство на вероизповеданието е приетият миналата година на редовен Църковно-народен събор устав. И по-конкретно - препоръчаните от Св.престол текстове в Устава, които ЦНС не прие. Една от тях  е да се даде право на свещениците да управляват имуществото на Българската Епархия, за което отговарят църковните настоятелства, а втората – при закриване на енория имотите да остават в Свети Ечмиадзин /централата в Армения/.

„Не се съгласихме с този текст, защото няма посочени критерии кога се закрива една енория, а и нашето вероизповедание се финансира от българската държава, от общините и от дарители“, посочи тогава Мери Балян-Нурикян, председател на Църковно-народния събор. Нейни колеги от Ямбол и Пазарджик потвърдиха, че помощ за ремонти и изграждането на арменски храмове са осигурили местните власти. Членовете на Епархийския съвет изразиха надежда, че скоро Негово Светейшество Карекин II ще излъчи трима архиереи, от които българската арменската общност да си избере духовен водач.

Ето и пълният текст на писмото, изпратено в края на миналата седмица до Архиепископ Татев Акобян:           

Ваше Преосвещенство,

Във връзка с писмо на Негово Преосвещенство от 2 декември 2019 г., свързано с разпределение на свещенослужители в енориите от Арменската Епархия в България и с обявена дата за последна литургия на отец Бохос Микаелян - 8 декември, 2019 г, в църковен храм “Сурп Хач”, град Бургас /поради изтичане срока за пребиваване на свещеника в Република България/ Епархийски съвет на Арменската Апостолическа Православна Света Църква в България изразява своята надежда, че предвид изложените обстоятелства Ваше Преосвещенство ще осигури своевременно назначаване на нов свещенослужител за енориашите на територията на Бургаската енория.

От името на вярващите - както в Бургас, така и във Варна, чийто храм “Свети Саркис” очаква нов духовник вече повече от пет месеца, в навечерието на един от най-светлите християнски празници - Рождество Христово, Негово Преосвещенство, като истински духовен наставник и пастир, ще направи необходимото и ще гарантира на миряните в двата големи български града празнични служби и отдадени свещенослужители.

Ние, православните християни от Арменската Епархия в България, сме с отворени сърца и души за духовни наставници и предводители, за които Божията любов, мъдрост и доброта са върховните житейски добродетели. Тях безрезервно сме готови да ценим, почитаме и следваме безусловно.

Антраник Шакариян

Председател на Епархийски съвет на

Арменска Апостолическа Православна

Света Църква в България

(Платена публикация)