И Поморие с първи стъпки във фехтовката академия "Васил Етрополски" се проведе в обновения физкултурен салон на СОУ "Иван Вазов". Лично трикратният световен шампион Васил Етрополски, чието име носи академията, пристигна в морския град, за да се запознае с условията за тренировки и да заяви желанието си да развива фехтовалния спорт край морето.

Световноизвестният сабльор одобри състоянието на училищната база и поздрави кмета на града инж. Петър Златанов, че дори и в криза училищните нужди не са оставени на заден план. Припомняме, че физкултурният салон намери място в капиталовата програма на община Поморие и беше напълно реновиран с отпуснатите от общината средства.

На инж. Златанов бе връчен почетния знак на фехтовалната академия, а той от своя страна пое ангажимент да съдейства с всички средства за развитието на този вид спорт в Поморие.

Събитието, организирано от община Поморие и фехтовална академия "Васил Етрополски" има за цел популяризирането на фехтовката сред децата и дава заявки за поставяне на основите на аристократичния спорт в Поморие. С предстоящи срещи ръководството на фехтовалната академия ще запознае родители и ученици с намеренията си да финансира спорта в района, както и да изгради лицензиран клуб за желаещите да се докоснат до шпагата и рапирата.