С моите колеги настояваме гласуването на бюджета да стане присъствено, заяви Константин Бачийски. Снимка Архив Черноморие-бг

С моите колеги настояваме гласуването на бюджета да стане присъствено, заяви Константин Бачийски. Снимка Архив Черноморие-бг

"Обсъждането и гласуването на проекта за бюджет на Бургас за 2021 година е прекалено важно и ключово за жителите на община Бургас, за да бъде проведено онлайн, при положение че през последните няколко заседания ставаме свидетели на технически неуредици и проблеми. Такива се случват най-вече, когато думата има представител на опозицията . Категорични сме, че предстоящото заседание на Общинския съвет трябва да бъде в нормалната, "присъствена" форма", заявиха съветниците от Средна европейска класа.

Повод за това стана решението на председателския съвет на ОбС заседанията на комисиите и сесията да продължат да се провеждат онлайн.

Приемат бюджета на Община Бургас на онлайн сесия 

Срещи решението се обявиха съветниците от ДБГ.

Съветници от ДБГ против онлайн сесията на ОбС Бургас

Според председателя на групата на СЕК в местния парламент Константин Бачийски има пределно ясно разписан протокол и изисквания на здравните власти за спазване на противоепидемични мерки, които позволяват провеждането на заседание в закрито помещение  дори и в усложняващата се ситуация с броя на заболелите от корона вирус.

На проведения председателски съвет Константин Бачийски гласува против предложението на администрацията обсъждането и гласуването на бюджета да се проведе чрез онлайн заседание.

"И в момента хиляди жители от община Бургас всеки ден работят на "първа линия"  и излагат здравето и живота си на голям риск. Дори децата на нашите съграждани са в детските градини и в училищата. Не смятам, че общинските съветници  са нещо по-специално и заради това да не могат да вършат работата си, както всички други хора. Ето защо настояваме с моите колеги гласуването на общинския бюджет да е присъствено", коментира Константин Бачийски.

Според него пътниците в автобусите от градския транспорт в Бургас се намират в много по-голяма опасност от евентуален контакт с носител на вируса, отколкото петдесетте и един съветника, който се разполагат на два метра един от друг в предвидената за 800 зрители спортна зала "Бойчо Брънзов" и спазват дистанция.

На този фон звучи нелогично това, че администрацията предвижда да проведе присъствено гласуване за избор на обществен посредник, а по не по-малко важния въпрос за приемането на бюджета планира онлайн заседание.

Зам.-председателят на ПП "Средна европейска класа" припомня, че през октомври месец броят на заболелите от коронавирус в Бургас беше много по-голям от този в момента, но тогава въпреки всичко заседанието на Общинския съвет беше присъствено.

"Аз и моите колеги настояваме бюджетът да се обсъжда на живо в зала "Бойчо Брънзов" при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки, защото иначе остават съмненията, че мнозинството иска да прокара своя вариант на бюджета, с колкото се може по-малко корекции и критика от страна на опозицията", заяви Константин Бачийски.