Кризисният щаб бе сформиран днес в Областна управа. Снимка Областна управа

Кризисният щаб бе сформиран днес в Областна управа. Снимка Областна управа

Идващите от Украйна ще получат хуманитарен статут и медицински грижи. Това стана ясно от първото заседание на Кризисния щаб към Областна администрация Бургас, който бе сформиран днес във връзка със ситуацията в Украйна.

Институциите отправят апел, за улесняване на координацията и получаване на навременна помощ за всеки, търсещ закрила, гражданите да подават към съответното РПУ или отдел "Миграция" към Областна дирекция на МВР информация за лицата, които приютяват. За отдаващите квартири и хотелски стаи остава ангажиментът да регистрират всяко настанено лице. Това ще спомогне оказването на незабавна и пълноценна помощ от страна на институциите.

Здравните власти са в готовност да лекуват и приемат в болничните заведения всеки, който има нужда от медицинска грижа. Очаква се заповед на директора на РЗИ, според която държавните и общински болници ще са задължени да приемат, търсещите закрила. Заедно с това и всеки, който ще остане на територията на област Бургас ще бъде тестван за COVID-19 и ще бъде преглеждан за придружаващи и хронични заболявания.

Съгласно българското законодателство хуманитарен статут се предоставя на чужденец, принуден да напусне или да остане извън държавата си по произход, тъй като в тази държава е изложен на реална опасност. Подготвени са информационни материали, които съдържат важни телефони на институции, възможности за получаване на помощ. Брошурите се раздават на граничните пунктове и са част от националните мерки.

Открита е дарителска сметка на интернет страницата на Български червен кръст. Водят се преговори с куриерските фирми за включване в кампанията с безвъзмездна доставка на големи пратки. Огромната съпричастност от страна на гражданите на област Бургас допринася за навременното покриване на нуждите от първа необходимост.

В работната среща участваха представители на общините Бургас и Несебър, които от няколко дни оказват помощ на наши сънародници, живели в Украйна и на украински граждани.

МВР и службите по миграция са в пълна готовност да съдействат на всеки, който има нужда. Информация за настанените украински граждани на територията на област Бургас ще може да се подава и към Областна администрация Бургас. Работи се по създаването на гореща телефонна линия.

В срещата участваха зам.областните управители Пламен Янев и Тодор Иванова, кметът на Община Бургас Димитър Николов, представители на община Несебър, ОД на МВР-Бургас, Център за спешна медицинска помощ, БЧК-Бургас, РЗИ-Бургас и др.