Мидените ферми и са очертани със син кръг

Мидените ферми и са очертани със син кръг

Институции си "прехвърлят" топката за незаконни мидени ферми край Ченгене скеле. За това сигнализира Радостина Димитрова в писмо до медията ни. Тя потърси съдействие, за да бъде решен казуса, след като от Изпълнителна агенция "Рибарство и аквакултури" и Дирекция "Морска администрация" са извършили проверка, но не са се ангажирали с решаване на проблема.

"В началото на месец август забелязах самоделни шамандури в акваторията на залива Ченгене скеле, по-точно се закачих за тях, карайки водно колело. Заради този случай се заинтересувах в сайта на Басейнова дирекция за въпросните шамандури. Така установих, че там не е позволено да има каквито и да е ферми за миди и подобни приспособления тъй като е защитена зона. Подадох сигнал в ИАРА. След няколко дни ми върнаха отговор, с който са установили че има съоръжения, но не знаят на кого са и че не е в компетентността им, и да се обърна към Морска администрация - Бургас.

Подадох сигнал и към тях като приложих отговора от ИАРА. Преди два дни получих отговор от Морска администрация - Бургас, с който ме уведомиха, че там няма действащи ферми, има обаче изградени структури, както и че няма лицензиран собственик към днешна дата, а последният регистриран собственик е с прекратен лиценз. Това означава, че въпросните шамандури са незаконни и трябва да се премахнат. В самия отговор от Морска администрация - Бургас прехвърля отговорността отново към ИАРА и Басейнова дирекция", пише в писмото си Радостина Димитрова.

На изпратената от нея снимка се виждат мидените ферми, очертани със син кръг.

"Констатирани са множество самоделни шамандури разположени произволно в района. Основната част от мидените полета са близо до брега на предполагаема дълБочина от 1.5 до 2.00 метра, района е плитководен като миден иполета бяха забелязани на места под 4 метра дълбочина", пише в отговора на Морска администрация. От него става ясно, че последното юридическо лице притежавало лиценз и работило в района е ЕТ "Попче - Янко Профиров". Лизенцът на дружеството е прекратен през 2009 година (снимка 2).

В отговора на ИАРА се чете, че са открити плаващи шамандури, пластмасови туби закотвени с въжета и тежести към дъното. На посоченото място няма действаща мидна ферма. Шефът на ИАРА д-р Николай Георгиев пренасовча Радостина Димитрова към Морска администрация - Бургас (снимка 3).

И от двете институции са предоставили отговор на жената, но нито една не е дала решение на казуса и мидените полета продължават да стоят на същото място.

Галерия