Срещата е по инициатива на областния управител Пламен Янев (в средата). Снимка Областна управа

Срещата е по инициатива на областния управител Пламен Янев (в средата). Снимка Областна управа

Институциите ще проверяват нерегламентираното къмпингуване. За това се договориха участниците в срещата инициирана от областния управител на област Бургас Пламен Янев. Тя е по повод предстоящия летен сезон и в нея участваха - кметове на общините  Царево - Марин Киров и на Приморско - Иван Гайков, зам.-кметът на Созопол - Тодор Дамянов, директорите на Областна дирекция на МВР - ст. комисар Емил Павлов, ПБЗН - ст. комисар Николай Николаев, Държавно горско стопанство - Бургас - инж. Кирил Петков, Регионална дирекция по горите - Бургас - инж. Мариян Костадинов, както и представители на Областна дирекция "Земеделие" и "Югоизточно държавно предприятие" - Сливен

Идеята на областния управител Пламен Янев е тази година първите проверки да започнат в началото на април и да се извършват по график. По този начин вече разположените каравани ще бъдат премахнати още преди започване на активния сезон, а всички последващи опити, ще бъдат своевременно предотвратявани.

Участниците в работната среща категорично подкрепиха осъществяването на ранни проверки и прилагането на всички административни действия, за да не се допуска незаконно къмпингуване върху държавни и общински терени. "Проблемът е изключително важен и не трябва да се разглежда само на регионално ниво, а в национален мащаб. Важно е да работим в екип и да покажем, че в държавата има институции, които съблюдават законите и спазването на реда", заяви областният управител.

На срещата се обсъди необходимостта от приемане на Наредба, която да регламентира условията за свободното къмпингуване. Тя е нужна не само на институциите, но и на туристите, тъй като през последните години този вид туризъм придоби изключителна популярност. Пламен Янев пое ангажимент да инициира заседание по тази тема с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както и с представители на областите Бургас, Варна и Добрич.