Това е първата инвестиция в общината за 8 години, каза кметът Иван Жабов. Снимки Лина Главинова

Това е първата инвестиция в общината за 8 години, каза кметът Иван Жабов. Снимки Лина Главинова

Инвестираха 5 млн. лева в предприятие за преработване и сушене на плодове в Средец. То е създадено по проект съфинансиран по Оперативна програма "Развитие на селските райони". Средствата са отпуснати за ремонтиране на старите постройки и изграждане на нови тунели за сушене на плодове и зеленчуци. Предприятието се намира на мястото на старата фабрика, която е имала сходна дейност преди промените.

"Благодарим на Община Средец за подкрепата, която ни оказаха за реализацията на нашия проект. Помогнаха ни много при намирането на работници, което е много трудно за нов инвеститор, стъпил на непознато място. Подборът бе направен добре, няма текучество", каза Милена Добранова - оператор на фабриката.

Вече са изградени 12 тунела за сушене на плодове. Закупена е и монтирана автоматична система за подреждане и сушене. "Това е първият етап от проекта. Предстоят още два. След като мине кампанията по сушене на сини сливи, ще продължи изграждането на още тунели и реконструкцията на старите постройки, където ще се помещава администрацията, шоу рум и санитарните помещения", каза Милена Добранова. Тя контролира всички дейнсти, свързани с експлоатиране на оборудването на сградния фонд и управление на персонала. В предприятието в момента работят 50 души. "Работата е сезонна, но след като оптимизираме процеса ще можем да оставим около 20 души, които да роботят тук и през останалата част от годината", допълни Добранова.

Това е първата кампания, която предприятието реализира. Първоначалното сушене на плодовете в тунелите е около 24 часа при температура 73-75 градуса, а технологичното време за получаване на крайния продукт, преди да бъде продадена продукцията, продължава два месеца. "Купуваме плодовете от региона, както и от Пловдивско, Разградско, Шуменско и Пазарджишко", обясни Милена Добранова. Плодовете, които се сушат във фабриката в Средец са предназначени за сладкарската промишленост. Те могат да бъдат използвани като добавка към сладоледи, за направа за комфитюри, за сладки и т.н.

"Това е първото предприятие, което е създадено в нашата община през последните осем години. Това е, не само инвестиция в региона, но и помага за разкриване на нови работни места. Част от работниците ще бъдат заети тук целогодишно", коментира кметът на Община Средец Иван Жабов. В общината има доста градини със сливови овошки. Стопаните им ползват европейски субсидии за отглеждането им. Тепърва ще се водят разтовори с предприятието за изкупуване на продукцията им в бъдеще.

"Тази година, защото започнахме по-късно, ще успеем да преработим около 1000 тона сини сливи. Това ни прави най-голямото предприятие от този вид в страната", уточни Милена Добранова. Градушките и измръзванията са се отразили зле на сливовите овошки тази година и реколтата е с около четири пъти по-слаба от миналата година. Страната ни е на трето място в Европа и на пето в света по производство на сини сливи.

Галерия