Месеци наред предпазните маски са задължителни в обществения транспорт. Снимка Лора Димитрова

Месеци наред предпазните маски са задължителни в обществения транспорт. Снимка Лора Димитрова

118 милиона са вече установените случаи на коронавирус по света, една година от началото на световната пандемия. В момент на активно ваксиниране САЩ продължава да е водещ в класацията с най-много болни – почти 29 милиона. Ирландия не се споменава често в информационния поток, но това не значи, че страната е изключение. Тя е на 56-то място по заболеваемост в света с 224 хиляди случая до момента. В резултат на строгите мерки, които бяха предприети, в последните няколко дни започна да се наблюдава лек спад на заболеваемостта. И в Дъблин, както и на много места по света има разнопосочни мнения относно ваксините. Според здравните власти нещата ще вървят в положителна посока и най-строгите ограничения дават резултат.

Вече една година от съществуването на вируса в Ирландия, новозаразените са повече отколкото са били в началото на дневна база. "Май постепенно започват да се поуталожват нещата, но до скоро от болниците обясняваха, че изнемогват и нямат свободни легла. В края на декември имаше по-голям пик, от колкото беше в началото - към 7-8 хиляди заразени на ден. Сега са под хиляда, което пак е много за нашата страна", разказа бургазлийката Лора Димитрова, която повече от 10 години живее в ирландската столица Дъблин.

Вече една година репортери на "Черноморие" ви информират как се справят отделните държави с преодоляване на последствията от коронакризата чрез разказите на българи, които живеят на различни места по света. Сега нашите сънародници разказват как се е променило ежедневието им и живота на общността им, какви са необратимите процеси, какво е положителното и какви трудности продължават да срещат в усовията на коронавируса.

Ирландското шравителство има план за поетапно отваряне на страната като от началото на март учениците постепенно се връщат в клас. Към края на месеца се очаква да заработят и всички школи, и детски занимални. Баровете и ресторантите, които не са в хотели, продължават да бъдат затворени. Нощните клубове и казината също. Вече една година се насърчава работата от вкъщи. Маските са задължителни, както в общественият транспорт, така и на всички останали обществени места. Пътуванията не са желателни, освен ако не са по работа, обучение или здравословни причини. Именно от тази опция се възползват някои изобретателни ирландци. "Затегнати са мерките за пътуване зад граница и ако нямаш сериозна причина може дори да те глобят. Имаше много случаи, в които хората си записваха час за лекар или зъболекар някъде зад граница, например в Тенерифе. Всъщност единствената причина бе да пътуват. Сега обаче контролът е по-строг и това е невъзможно", разказа още Лора.

Бургазлийката споделя, че за тази една година на ограничения заради коронависруса е загубила, но и спечелила много. Подобно на много други Лора е разбрала колко са важни малките неща и семейството. "Аз съм оптимист и смея да твърдя, че не беше толкова лоша тази година. Странна със сигурност беше, но тя ни научи да ценим малките неща, онези жестове, които преди не забелязвахме. Сега прекарваме повече време вкъщи, със семейството, което е безценно. Отначало много ми липсваше социалният живот, тъй като съм човек, който обича да излиза и да общува с много хора. Но вече и аз, и близките ми сме се адаптирали към новата ситуация и смея да твърдя, че се справяме добре", каза още Лора.