Представителите на таксиметровия бранш настояват за увеличаване на тарифите за 1 км пробег. Снимката е илюстративна

Представителите на таксиметровия бранш настояват за увеличаване на тарифите за 1 км пробег. Снимката е илюстративна

Таксиметровите водачи в община Бургас искат увеличаване на дневната и нощната тарифа, на която извършват своята превозваческа дейност. Те са входирали в деловодството на Общинския съвет искане за повишаване на минималната тарифа за 2024 г. От входираното от тях искане става ясно, че те настояват за 20% увеличение на минималната дневна тарифа и за 26% увеличение на минималната нощна тарифа. 

Съгласно разпоредбите на чл. 24., ал. 11,ал. 12 от Закона за автомобилните превози, всяка година Общинският съвет определя в срок до 31-ви октомври минимални и максимални цени за таксиметров превоз на пътници за един километър пробег по съответната тарифа за следващата година, валидни за територията на съответната община. Когато Общинският съвет не определи минимални и максимални цени за текущата година, то се прилагат цените към 31-ви декември на предходната година, като тези цени следва да се актуализират поне веднъж годишно.

След разглеждане и обсъждане на отправеното искане в Постоянната комисия по транспорт и безопасност на движението в местния парламент е взето решение представители на бранша да бъдат поканени на среща, за да представят исканията си.

"По време на срещата обсъдихме проблемите, които посочиха, свързани с ниската минимална тарифа, заложена в предишното решение на Общински съвет – Бургас. Представителите на таксиметровия бранш изразиха мнение, че в момента съществува т.нар. "“dumping" и ако цените на таксиметровия превоз не бъдат завишени, то той ще продължи да ги ощетява.

Исканията на бранша са за следните увеличения:

- минимална  дневна тарифа – от 1,09 лв./км на да стане 1,30 лв./км;

- минимална нощна тарифа – от 1,19 лв./км да стане 1,50 лв./км", пише в докладната записка на председателят на Постоянната комисия по транспорт и безопасност на движението Евелина Михалева, която е входирана в ОбС и предстои да бъде разгледана на заседанията на постоянните комисии, след което ще бъде гласувана на предстоящата сесия на местния парламент.