Срещата с представители на Инициативния комитет се състоя в сградата на Община Созопол. Снимка Областна управа

Срещата с представители на Инициативния комитет се състоя в сградата на Община Созопол. Снимка Областна управа

Членовете на Инициативния комитет "Черноморец", в който влизат собственици на имоти, попадащи в територията на бившите военни поделения в местностите "Акра", "Таласакра" и "Червенка" се срещнаха с областния управител на област Бургас Пламен Янев и с кмета на община Созопол Тихомир Янакиев. На срещата присъстваха и директорът на Областна дирекция "Земеделие" - Бургас - Лидия Станкова и началникът на Общинска служба земеделие - Созопол - Петя Куцарова. Те подписаха колективно писмо с искане за възстановяване на наследствените им земи.

В него хората от Черноморец и Созопол настояват за спиране на административните процедури пред ОСЗ - Созопол и за служебна отмяна на издадените решения за обезщетяване със земеделски земи в други землища по причина, че имотите в районите на бившите военни поделения в землището на град Черноморец са свободни.

Участниците в работната среща се обединиха около идеята да се изготвят предложения до компетентните министри за законодателни промени, с които да се регламентира правна възможност и ред за отмяна на решенията на ОСЗ и възстановяване на собствеността им в реални граници.

От Областна администрация Бургас ще изпратят предложение до Министерството на земеделието и храните за причисляване на имот, който е в управление на областния управител, към държавния поземлен фонд и може да послужи за удовлетворяване на претенциите на правоимащите лица. Поземленият имот се намира в местността "Акра" и е с площ от 361 222 кв. м.

Областният управител пое ангажимент да представи исканията на собствениците пред Министерството на отбраната, Министерството на регионалното развитие и на Министерството на земеделието и храните.