Излизането навън вече е разрешено, както и спортът в определени часове. Снимки Ангелина Горанова

Излизането навън вече е разрешено, както и спортът в определени часове. Снимки Ангелина Горанова

Едно от нещата, които нямат търпение да направят испанците е да пият бира и да похапнат тапас в някои от многобройните барове в Мадрид. Засега обаче това желание на мнозина остава по-скоро мечта, предвид действащите ограничения заради коронавируса. Макар че много забрани отпаднаха и испанците вече могат да излязат на разходка, заведенията остават затворени засега.

Вече осем седмици "Черноморие" не спира да ви информира как по света се справят с разпространението на заболеваемостта от COVID-19. Какви мерки са в сила и кои отпадат научаваме от разказите на бургазлии, които живеят на различни места по света.

Испания бе поставена под пълна карантина почти два месеца, а заразените с COVID-19 към днешна дата са 248 301, смъртните случаи са малко над 25 хиляди. По време на карантината испанците можеха да излизат от домовете си единствено, за да отидат до магазина, до аптеката или за да работят, като носеха попълнена декларация.

"В Мадрид вече се виждат хора по улиците, но не са толкова много, защото все пак трябва да се спазва дистанция. Баровете и хапването на тапас е култура и традиция за Испания. Аз обаче имам съмнения, че баровете ще изглеждат по същия начин, както преди. Всички се страхуват от втора вълна при разхлабването на мерките", споделя бургазлийката Ангелина Горанова, която от години живее в испанската столица. Според нея този бранш е един най-силно засегнатите.

Според плана за намаляне на ограниченията на правителството оглавявано от премиера Педро Санчес, заведенията се очаква да отворят на 12-ти май, но само откритите им части и то 30% от тях. Целта е масите да са на разстояние и хората да не са един до друг.

Също от тази дата се очаква да отворят и магазините с контрол на влизането, т.е ще се допускат толкова хора, че да се спазва необходимата социална дистанция в обекта. Всяка фаза на отварянето на страната е с продължителност от две седмици.

"В следващата фаза се очаква да отворят и детските градини, но те ще са по-скоро с функцията на занималня. Ще могат да ги посещават онези деца чиито родители се връщат на работа и не могат да си стоят вкъщи. За целта тези родители ще трябва да се снабдят със специална бележка от работодателя. Тези родители, които могат да работят от вкъщи, техните деца няма да се допускат в градината", допълни още Ангелина.

В момента жителите на Мадрид са получили указания и графика кога и къде могат да излизат. Според нея от 06.00 до 10.00 часа е разрешен спорта на открито, както и излизането, но на не повече от двама души, които живеят заедно. От 10.00 до 12.00 часа излизат възрастните хора над 65 години, а от 12.00 до 19.00 часа е времето, в което семействата с деца до 14 години могат да излизат. От 19.00 до 20.00 часа отново е времето за разходка на възрастни, а от 20.00 до 23.00 часа е времето за спорт.

Вече отвориха фризьорските салони, както и естетичните студиа, но ще работят само с предварително запазен час.

Засега обаче не се предвижда туризъм, все още не може да се излиза от градовете. Това евентуално може да стане около 12-ти май, а за туризъм в рамките на страната - към 18-ти юни. Доказателство, че ситуацията върви към подобрение е и това, че най-голямата полева болница в Мадрид, с над 1000 легла, вече е затворена.

Продължава да има полиция по улиците на Мадрид, виждат се и много хеликоптери в небето. "Аз обаче очаквам да има и протести скоро срещу правителството, всички знаем, че те много се забавиха с въвеждането на мерките. Има една групировка, която със спрей пише по сградите "Правителството е убиец" и броя на загиналите от коронавирус. Много такива надписи се виждат из център на Мадрид. Чух, че в България маските са отпаднали, а в Испания те така и не станаха задължителни, може би заради липсата им", споделя още бургазлийката.

Галерия