Филмът Капитанът е създаден по действителен случай

Филмът Капитанът е създаден по действителен случай

Историческата биографична драма „Капитанът“ на режисьора Едоардо де Анджелис с Пиерфранческо Фавино в главната роля дава старт на кино фестивала "Синелибри" във Варна. Създаден по действителен случай, филмът е мощен призив за издигане на ценностите на етиката и човешката солидарност над бруталната логика на военния протокол.

Деветото издание на Международния кино-литературен фестивал се открива на 13-ти октомври във Варна. Събитието се реализира с подкрепата на Фонд „Култура" на Община Варна. През тази година, изданието е под мотото „Метаморфози“, с което символично се отбелязва 140-ата годишнина от рождението на Франц Кафка – една от най-значимите и влиятелни фигури в литературата на XX век.

Между 13-ти и 29-ти октомври публиката на морската столица ще има достъп до великолепни кино-литературни премиери, в т.ч. отбрани заглавия, които се състезават в конкурса за пълнометражен игрален филм като „Любо“, „Операция „Наполеон“ и „Плитката“, а така също и филми, които са част от богатата паралелна програма на фестивала.

На 16-ти октомври във Варна гостува Милена Фучеджиева по повод на документалния филм „Ваймар Експрес“ - изследване на пропагандата за нацистка културна хегемония над Европа от страна на Йозеф Гьобелс, Фани Попова-Мутафова, Кнут Хамсун, Робер Бразийяк. Режисьорката лично ще представи филма и ще отговори на зрителски въпроси след края на прожекцията. Специално внимание заслужават и италианският филм „Прекрасно лято“ - адаптация на романа на Чезаре Павезе с Дева Касел в главната роля, и френската психологическа драма „Само ние двамата“ с Виржини Ефира и Мелвил Пупо. Прожектират и филма „По черните пътеки“ , създаден по мотиви от автобиографичния пътепис на Силвен Тесон. Сред най-ярките акценти в програмата е „Господин Блейк на вашите услуги!“ (2023) на реж. Жил Льогардиние, с Джон Малкович и Фани Ардан в главните роли. Почитателите на испанското кино ще гледат „Истории, които не са за разказване“. В програмата присъства и научнофантастичната мелодрама „Звярът“ на режисьора Бертран Бонело. Филмът е свободна адаптация по класическата повест на Хенри Джеймс „Звярът в джунглата“ - разказ за съдбата, поличбите, любовта и самотата.

На 20-ти октомври ще бъде излъчена британската драма „Невероятното странстване на Харолд Фрай“ по едноименния роман на Рейчъл Джойс. На 23-ти октомври е прожекцията на искрящата криминална комедия „Престъплението е мое“, новия филм на Франсоа Озон.

Зрителите в морската столица ще имат възможност да оценят и новия филм Роман Полански, който това лято навърши 90 години. Копродукция на Италия, Швейцария, Полша и Франция, „Дворецът“ е хаплива черна комедия с участието на Оливер Мазучи, Фани Ардан и Мики Рурк. Сред филмите е и „Страсти в кухнята“ на режисьора Тран Ан Хунг, който беше удостоен с наградата за режисура от кинофестивала в Кан.

"Синелибри Варна 2023" ще бъде закрит на 29-ти октомври с документалния филм „Анселм“ на Вим Вендерс. Прожекциите са във Фестивалния и конгресен център във Варна, а билети могат да бъдат закупени от касата на ФКЦ и онлайн. Фестивалът продължава до 29-ти октомври.