Книгата се очаква да излезе през ноември

Книгата се очаква да излезе през ноември

"Истории от 90-те" ще има своята предпремиера в Бургас. Книгата събира истории от над двайсет автори от различни възрасти. Сборникът е съставен от преводачката и издателка Невена Дишлиева-Кръстева и ще излезе през ноември. Но той ще има своята морска премиера на 13-ти август, от 19.30 часа в експозиционен център "Флора" в рамките на петото издание на "С книга на плажа". Най-нетърпеливите ще имат възможност да чуят откъси от книгата, които трима от авторите на сборника са записали на видео специално за предпремиерното събитие в Бургас. В него видео участие ще се вземат живеещата в Париж писателка Велина Минкова, журналистът и музикант Веселин Златков и Борис Ангелов - филолог, човекът, благодарение на когото десетки чужденци говорят чист български език. Те ще прочетат част от историите, които ще видим в антологията, а финален щрих към усещането за 90-те ще добави маестрото на пантомимата Герасим Дишлиев, познат сред приятелите си като Геро. Специален видео поздрав за гостите на събитието в Бургас пък е записала Милена Делева, посланик на българската книга отвъд океана и член на Съвета на директорите на фондация "Елизабет Костова", също автор в "Истории от 90-те".

"Истории от 90-те" ще бъде в книжарниците на 10 ноември 2019 - точно трийсет години след онази дата, която направи 90-те възможни в цялото им еуфорично разнообразие и крайности.

"Този сборник ми дава възможност да наредя пъзела на онова десетилетие през литературата – филтърът, през който предпочитам да гледам на живота. Прибавих към собственото си усещане за 90-те думите на хора, с голяма част от които съм преживяла онези години, също и други, които ми е любопитно да чета и слушам, и така се получи една пъстра, чаровна, щура, емоционална панорама на близкото ни минало", казва Невена Дишлиева-Кръстева.

Ето и имената (по азбучен ред) на всичките 25 автори, които написаха история за сборника: Ангелина Александрова, Борис Ангелов, Борислав Лазаров, Велина Минкова, Веселина Седларска, Веселин Златков, Георги Господинов, Димитър Коцев-Шошо, Деляна Манева, Десислава Желева, Евгени Димитров, Еми Барух, Ерол Ибрахимов, Ива Колева, Калояна Климентова, Капка Тодорова, Катя Атанасова, Марина Евгениева, Милена Делева, Мирослава Кацарова, Митко Новков, Наталия Делева, Петя Кокудева, Райчо Ангелов, Силвия Недкова.

Корицата на "Истории от 90-те" е дело на Люба Халева.

Бургазлии ще бъдат първите, които ще се докоснат до част от сборника доста преди появата му на книжния пазар. Събитието е част от съпътстващата програма на "С книга на плажа". Изложението се организира от Община Бургас и Регионална библиотека "Пейо Яворов" и ще се проведе от 13-ти до 18-ти август. В него участват - издателствата "Дъбови листа", "Омофор", "Ай Си Ю", "Знаци", "Новата цивилизация", "Артлайн Студиос Пъблишинг", "Керът", "Распер", "Рибка", "Потайниче", "Жанет - 45", "Попов Мост", фондация "Вяра, надежда и любов" и сдружение "Път към Новия свят".