Пламен Николов е роден в Горна Оряховица и е завършил право в СУ Свети Климент Охридски

Пламен Николов е роден в Горна Оряховица и е завършил право в СУ Свети Климент Охридски

Партията на Станислав Трифонов "Има такъв народ" получи днес мандата за съставяне на правителство от президента на Републиката Румен Радев. За министър - председател от партията предлагат Пламен Николов.

"Има такъв народ" получи 24,08% от гласовете на избирателите на изборите за Народно събрание, проведени на 11 юли тази година, изпреварвайки коалицията ГЕРБ-СДС, за която гласуваха 23,51%. Това й дава право първа да опита да състави кабинет.

"Хората гласуваха за вас с очакванията да консолидирате фронта на промяната срещу проваления корупционен модел на властта", заяви Радев и добави, че българите очакват предложенията за министри в рамките на конституционния срок, защото се трупат неотложни проблеми, предаде Vesti.bg.

За премиер от "Има такъв народ" предлагат доктора по философия на правото, политиката и икономиката Пламен Николов.

"За мен е изключителна чест и отговорност да получа този мандат от вас", каза Николов, докато взимаше папката от Радев.

Николов е роден през 1977 г. в Горна Оряховица. Учил е в хуманитарната гимназия "Йоан Екзарх Български" в Шумен с профил "История и археология". Образованието си продължава в СУ "Св. Климент Охридски", където завършва магистратура по Философия на науката. Специализира в Австрия със стипендия от "Ернст Мах" в университет в Клагенфурт.

Пламен Николов има над 15-годишен опит в бизнес развитието и управлението на проекти. Владее три чужди езика - руски, немски и английски.

Преди да стане народен представител от групата на "Има такъв народ" е оглавявал офиса за Европа, Азия и Африка на голямата американска компания за плувни стоки ФИНИС. Работил е с големи клиенти като "Амазон", "Интерспорт", ЕМАГ, Спортни федерации и Олимпийски национални комитети.