DSC_3501

DSC_3501

Иван Алексиев: Разпоредих вътрешна ревизия в общината, договорите се преразглеждат

на вашите съграждани и по ваша инициатива се проведе кампанията

"Дни на отворени врати" в община Поморие. Какви са резултатите от нея?

- Интересът беше много голям. Имаше посещения не само от страна на поморийци, но и от жители на цялата община. Основният им проблем беше свързан със стари преписки с имотни казуси, решения на съда, молби до общината за възстановяването на земите. За жалост предишната администрация не е решила тези казуси и сега чистим по-скоро стари преписки.

Имаше доста случии на желаещи да работят в общината. Много ме радва, че хората идват, казват какви са им възможностите и си предлагат услугите, ако администрацията има нужда.

- На хората, които са потърсили работа при вас ще им помогнете ли и какво може да им предложите, защото възможностите на общината не са големи?

- Имаме един определен капацитет и за жалост на тези, които търсят работа не можем да им я осигурим. В момента изготвяме новата структура на общинската администрация. Според новия класификатор, който влезе в сила трябва да предвидим 15% съкращения в общината, така че въпреки желанието ми да намерим работа на доста хора, няма да можем да го реализираме.

- Това не притеснява ли някои от настоящите служители на общината, защото част от тях ще трябва да си отидат?

- Естествено, че ги притеснява. Но ситуацията е такава.

- В какво финансово състояние заварихте общината. Вече мина около месец след встъпването ви в длъжност и сте се запознали с реалността?

- Състоянието е много тежко. Казвам го съвсем отговорно, бях на ясно, какво е състоянието на общината, но в действителност то се оказа доста по-тежко, от колкото съм предполагал. От финансова гледна точка към 30-ти октомври имаме 5 600 000 лева дефицит. Това за задължения към фирми, като 90% за местни дейности т.е. предизборни мероприятия, които се проведоха на територията на общината сега реално се фактурираха и така дефицитът стана 5 600 000 лева. Но по-притеснителното е, че ние се оказахме наследници на необезпечени договори на стойност 1 770 000 лева. Това реално прави дефицита на общината близо 7,5 млн. лева. В тази връзка съм разпоредил и съм издал заповед за вътрешна ревизия. Назначена е комисия с председател - зам.-кмета по финанси за преразглеждане на всички договори, тези които не са добри за общината да бъдат анулирани, след като се прегледат от правна гледна точка. Отделно съм се разпоредил плащанията да станат първо към местни фирми, защото те са по-малки, а по-големите плащания правим отсрочка - водим разговори с техни представители, защото те могат да предявят иск към общината за възстановяване на сумите и могат да ни блокират сметките. Затова преговаряме, това да не се случи. Ние нямаме вина за това, което се е случило. Подписвани са договори, които нямат финансово обезпечаване. Не можеш да подпишеш договор за изграждането на една градинка, когато нямаш бюджет. И тези фирми са били наясно и въпреки това са поели ангажимента да изпълнят тази дейност. И те трябва да си понесат отговорността за това.

- Това не ви ли обезсърчава?

- Нито мен, нито екипа ми. Винаги има изход от ситуацията. В момента подготвяме новия бюджет за 2012 година и това ще бъде бюджетът на истината. Той ще показва в какво състояние сме заварили общината, какъв е дифицитът, но все пак ни предстои една нова година. Засилили сме контрола по събираемостта. Предстои ни туристически сезон. Надявам се да завишим собствените си приходи. Много разчитам на външното финансиране по проектите по оперативните програми, за да можем да се стабизираме.

- Какви средства очаквате от тези програми и какви проекти сте разработили и защитили?

- Имаме заварени проекти, при които също имахме големи проблеми и това ми беше голямото притестение, но слава Богу нещата се отпушиха. Най-големият ни проект е за пречиствателна станция с индикативен бюджет от 60 млн. лева. Имаше срок до 30-ти ноември да входираме документацията по този проект, за да можем да получим оценка по управляващия орган. Ужасяващото беше и това ме притесни, че част от документацията не беше там, където трябваше да е - т.е. при човека, който отговаря за тази оперативна програма. Бившият кмет (Петър Златанов б.а.) си замина без да предаде нищо все едно е влязъл в един празен кабинет, дори нямаше и химикалка тук. Човекът, който отговаря за оперативните програми даде един опис и си замина, защото беше в отпуска и ние се оказахме с едни проекти без да знаем какви са сроковете и какво е направено по тях. Но в конкретния случай за пречиствателната станция успяхме да разберем до кога да сроковете и внесох документацията по проекта за техническа помощ, което вече мога да кажа, че отпушва големия проект за реконструкцията на пречиствателната станция.

Другият проект, който е на ръба е по "Образователна инфраструктура" и касае двете детски градини - в Ахелой, в село Страцин и професионалната гимназия по туризъм в Поморие "Алеко Константинов". По тези проекти има заповед на бившия кмет за насрочване на обществени поръчки, комисията е съставена, поръчките са отворени, но в един момент комисията не функционира. Разпоредил съм се до 30-ти ноември комисията да излезе със становище и подписани протоколи.

Тези дни подписах и проект за туристическите атракции, който е одобрен и е свързан с Музея на солта. Хубавото е, че поне един проект започваме на чисто и го задвижваме.

Имаме готовност да участваме по всички програми. Първото, което правим е да кандидатстваме по оперативна програма "Околна среда" за изграждане на канализационни системи за селища с население от 2 000 до 10 000 жители. Става въпрос за град Каблешково и град Ахелой. Подготвяме проекта за двете канализационни сестеми и за заустване на пречиствателната станция в Равда, тъй като сроковете са изключително кратки - до 31-ви януари 2012 трябва да сме готови и да сме ги входирали в Министерството на околната среда и водите, но имаме уверението на експертите, че ще се справим.

Имаме идеи да участваме с проекти по програмата за "Трансгранично сътрудничество", за подпомагане на селските райони, където имаме възможност ще участваме, за да привлечен повече средства в общината.

- Сега като кмет имате ли усещането за повече свобода в сравнение с преди, когато бяхме депутат при вземане на решения?

- Като депутат също съм имал свобода, но в рамките на закона, все пак парламента представлява законодателната власт. Докато тук - в общината, свободата на изпълнителната власт при вземането на решения е по-голяма, но тя пак е рамкирана от закона.

Имам свободата, но и отговорността е много голяма. Зад всяко решение стои моя подпис и аз съм отговорен. Докато в Народното събрание все пак има колективен орган и отговорността малко се размива.