Поставили сме си амбициозни цели за следваща година, каза кметът на Средец Иван Жабов. Снимка Архив Черноморие-бг

Поставили сме си амбициозни цели за следваща година, каза кметът на Средец Иван Жабов. Снимка Архив Черноморие-бг

Иван Жабов е роден на 1-ви януари 1967 година в Средец. Завършва средно образование в ЕСПУ "Христо Ботев" - Средец и висше в Техническия университет - София, "Инженерно педагогически факултет", Сливен, специалност "Транспорт и енергетика". Той е трети мандат кмет на Община Средец. Семеен, с една дъщеря.

- Г-н Жабов, 2020 година беше трудна и предизвикателна за всички във връзка с пандемията от COVID-19 и продължава да нанася сериозни щети. Как се отразя тя финансово на стабилността на Община Средец?

- Пандемията от корона вирус се разви много динамично. След края на първото тримесечие на годината, когато и държавата въведе мерки срещу пандемията, тези действията имаха двустранен ефект върху бюджета на Общината. От една страна доведоха до драстично увеличаване на разходи в областта на здравеопазването и социалните дейности, а от друга страна - спад в приходите и намаляване на икономическата активност на работещите граждани в общината. След събиране на членовете на Кризисния щабвзехме решения за закупуване на предпазни средства и дезинфектанти, за да можем да опазим здравето на хората, което е цел номер едно за нас.

На сесията на Общинския съвет през април бе приета докладна записка за намаляване на икономическите щети върху бизнеса в община Средец в условията на извънредно положение, като за целта бяха освободени от плащане на наем лица и фирми, които извършват дейност в общински имоти. От март до сега не спряхме да работим и да правим всичко възможно да осигурим безопасността в пощата, когато се раздават пенсиите, социалните служби, когато се подават заявления. Създаден бе пропускателен режим, ред и се съблюдава за спазването на дистанцията между хората, които ползват тези услуги.

През тези девет месеца не спряхме да работим и да изпълняваме това, което бяхме обещали на хората, в това число и строителните дейности по обновяване на улиците.

- Министерски съвет гласува 15 млн. лева, които ще бъдат гласувани между общините, направили разходи по време на пандемията. Знае ли се вече Община Средец каква сума ще получи?

- Не се знае още. Искани са справки. Ние сме готови като документи, когато ни бъдат поискани да бъдат предоставени. До края на октомври разходите за справяне с пандемията са малко над 120 000 лева.

- Тази година стана ясно, че предстои да бъде продължена Националната програма за енергийна ефективност, като този път акцент ще бъдат, не жилищните блокове, а фамилните къщи. В Средец има няколко санирани по тази програма блока. Каква разяснителна кампания ще направите, за да могат хората, които желаят да се възползват от нея, когато започне да действа?

- Вече сме започнали кампанията. Имаме звено в Общината, което отговаря за програмата. Хората могат да задават въпросите си на телефона в отдел "Сроителство" чрез централата на Общината. Ние само разясняваме на хората, които се интересуват от програмата какви са изискванията за кандидатстване. Те трябва да си намерят проектантска фирма, която трябва да им направи проекта за енергийно обследване на къщата.

- Миналата година Общината със собствени средства успя да обнови няколко улици в Средец. Тази година и от държавния бюджет бяха отпуснати целево 432 000 лева за ремонт на улица "Бачо Киро" в града. Какво предстои през следващата година по отношение на обновяване на пътната инфраструктура в общинския център и в общината?

- През 2020 година, въпреки пандемията, успяхме да реализираме целите, които си бяхме поставили. Завършихме обновяването на улиците "Антон Николов", "Янтра", "Козлодуй", "Стойо Атанасов, "Чавдар", "Тодор Байлов" и "Добруджа". Преди две седмица приключихме и с тротоарите на улици, които бяха ремонтирани през 2019 година - "Гочо Кънев", "Дунав" и "Тодор Павлов".

2021 година се предвиждат много строителни монтажни дейности. Обектите, по които ще работим на територията на общината са над 10. Един от най-важните е проектът за ремонт и оборудване на СУ "Св. св. Кирил и Методий" в Средец, финансиран по Програма за развитие на селските райони и е на стойност малко над 1 млн. лева. Ще продължим обновяването на тротоарите на улици в Средец, сред първите са - "Атанас Манчев", "Бенковски" и "Септемврийци", като дейностите по тях са финансирани също по Програмата за развитие на селските райони чрез Местната инициативна група, а стойността е над 70 000 лева. Успоредно с това ще бъде извършена и реконструкция на пътната настилка на същите улици. Това ще стана факт отново чрез същата програма чрез Местната инициативна група, а проектът е на стойност над 200 000 лева.

Започваме основен ремонт на част от сградата на читалището в село Дебелт по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция, а сумата е над 320 000 лева.

Има постановление на Министерски съвет за основен ремонт на улица "Бачо Киро". Реконструкцията й е планирана за 2021 година, а средствата са заложени в държавния бюджет.

Ще извършим част от ремонтните дейности на улиците - "Васил Левски" и "Осми март", като от средствата ще бъдат от капиталовата програма на Общината за следващата календарна година.

Ще бъдат извършени и ремонтни дейности по четвъртокласната пътна мрежа - Средец до Проход, до село Суходил от страна на община Камено, от разклона след село Малина за Карнобат към село Орлинци до село Суходол.

Очакваме и финансирането от Министерството на младежта и спорта по спечеления проект за комбинирано спортно игрище за футбол на малки вратички и хандбал, стойността е над 230 000 лева.

Ремонтирахме една улица в село Драчево, а през следващата година сме планирани обновяване на две улици - едната в Драчево, другата в село Зорница.

Планираме и започването на ремонт на градския парк със собствени средства от капиталовата програма. Тъй като сумата е значителна, обновяването ще го извършим на три етапа. През 2021 година ще започнем ремонта на централната част на парка, което ще включва подмяна на настилката, слагане на бордюри, монтаж на кошчета, пейки и осветление.

Програмата ни изглежда амбициозна, но мисля, че ще се справим.

- В Средец има болница, която е определена да поеме пациенти с корона вирус в случай на нужда. Какво е състоянието й и готова ли е тя да приема болни?

- Преди няколко месеца избрахме нов управител на здравното заведение. Когато започна кампания по настаняване на пациенти, които се нуждаят от възстановяване след боледуване от ковид се оказа, че не можем да намерим персонал. В момента болницата съществува като юридическо лице. Медицинският център продължава да работи. Помагаме им с какво можем. Държим много на дезинфекцията, осигуряваме предпазни средства.

Ще направим, каквото е възможно, ако се отвори програма да кандидатстваме за енергийна ефективност на сградата. Ще обновим центъра, за да може хората, когато влязат там да знаят, че ще получат адекватна медицинска помощ.

- Тази година сложихте началото на серия от тържества, с които ще бъде отбелязана 150-годишнината от началото на образованието в Средец. Какво предстои през 2021 година?

- Това е бележита дата. Трябва да се гордеем с тази история. Като съвестни граждани и като хора, които милеем за историята трябва да продължим делото на нашите творци. Планирани са срещи, конкурси за писане на есе, викторини, а кулминацията ще бъде на 24 май, ако условията го позволяват с едно прекрасно тържество.

- Какво си пожелавате през следващата година?

- Остават малко дни до края на 2020 година. Нека изпратим старата година с усмивка, макар че тя беше изключително трудна, а да посрещнем новата година с вяра, надежда за едно по-светло бъдеще. Нека новата година да бъде години на положителни емоции и сбъднати мечти. Нека всеки да получи това, което си пожелае и да прави хората около себе си щастливи. Но ако искаме всичко това да се случи и да бъдем здрави през 2021 година, трябва да спазваме противоепидемичните мерки - да слагаме маски, да стоим на дистанция на места, където се събират много хора, защото само така можем да опазим себе си и най-близките хора около нас!

Весели празници!