Иван Янков ще рисува в Рибарското селище в началото на септември. Снимки Община Бургас

Иван Янков ще рисува в Рибарското селище в началото на септември. Снимки Община Бургас

Иван Янков ще рисува графити върху стена на къща, разположена в Рибарското селище на Ченгене скеле. Той ще изрисува необикновена лодка, която не само плава в облаците, но е скована от множество разноцветни части, прикрепени една към друга сякаш с магия.

Идеята на Иван Янков, подкрепена от "Модо България" и финансирана от фонд "Култура" на Община Бургас, е именно в Ченгене скеле, където лодките са свързани с живота и препитанието на рибарите, да създаде един фентъзи сюжет, в който лодката представлява вдъхновител за пътуване в света на въображението.

Не е случаен и видът на лодката - той кореспондира с историята на самото място, където "долетели" от другаде, рибарите създават своите малки пристани по същия начин, както е изградена лодката на Esteo - от различни части, пъстри и на пръв поглед сякаш несъвместими, но показали своята устойчивост във времето и допринасящи за специфичния колорит на вълнуващия и артистичен Бургас.

Иван Янков е бургаски графити артист с богата биография, започваща с изяви още от 1997 г. и свързана с работата по множество произведения, а също и отличия от участията му в национални и международни фестивали. Той е участвал в редица конкурси и фестивали. Изрисувал е и фасади на училища в страната с ликовете на техните патрони.

Настоящият му проект носи името "Живот в/с лодка". Това е първият проект на артиста на територията на Ченгене скеле, но, както сам казва - с надеждата да не е за последен.

Галерия