Това е четвъртият пълнометражен филма на Ивайло Христов

Това е четвъртият пълнометражен филма на Ивайло Христов

Режисьорът Ивайло Христов ще представи черно-белия си филм "Страх" на тазгодишното XIX издание на "София филм фест на брега", което ще се проведе от 18-ти до 26-ти март в зала "Тончо Русев" на обновения Културен дом Бургас (бивш Дом на НХК б.р.). Бургаската премиера на филма е на 19-ти март от 20.30 часа. Режисьорът Ивайло Христов, актрисата Светлана Янчева и продуцентът Асен Владимиров са специални гости на фестивала и лично ще представят филма пред публиката в Бургас.

100-минутният филм разказва историята на Светла – вдовица, която наскоро е загубила работата си като учителка. Селото, в което тя живее, е в близост до границата на България с Турция и край него често се появяват бежанци. Един ден и Светла среща в гората мигрант от Африка. Това променя живота ѝ. Тя е принудена да се опълчи срещу цялото село, което настоява чернокожият бежанец да напусне селото незабавно.

Ивайло Христов е режисьор и сценарист на филма, зад камерата е операторът Емил Христов, а музиката е написана от Кирил Дончев. Освен Светлана Янчева в ролите ще видим Майкъл Флеминг, Иван Савов, Красимир Доков, Стоян Бочев, Мирослава Гоговска.

"Страх" спечели Голямата награда за най-добър пълнометражен филм на фестивала "Златна роза във Варна (2020) и Голямата награда на фестивала "Черни нощи" в Талин, Естония (2020), където беше неговата международна премиера.

Проф. Ивайло Христов е роден на 10 декември 1955 г. в София. Преподава актьорско майсторство в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", където се дипломира през 1980 г. Участвал е в множество филми и театрални постановки, режисирал е около 40 пиеси. Режисьор е на един телевизионен филм - "Приятелите ме наричат Чичо" (2006 г.) и четири игрални филма - "Емигранти" - (2001 г.), "Стъпки в пясъка" (2010 г.), "Каръци" (2015 г.), “Страх" (2020 г.), три от които, включително последният, са носители на "Златна роза" . най-престижната национална филмова награда.

"София филм фест на брега" се организира от сдружентие "Арт фест" с финансовата подкрепа на Oбщина Бургас, спонсори и приятели. Медиен партньор е сайт "Черноморие".

Галерия