Вината на изба Магура бяха презентирани на специална дегустация

Вината на изба Магура бяха презентирани на специална дегустация

Изба "Магура" пленява ценители с класни вина с екзотични имена. Първата по рода си дегустация на новите серии на избата събра почитатели на елексира на боговете в хотелски комплекс "Марина кейп" в Ахелой. Сред нетрадиционната обстановка, на метри от морския бряг, гостите имаха уникалната възможност да дегустират пет от вината, които се произвеждат в "Магура" и да се насладят на ароматите, които са добре съчетани от винопроизводителите.

Поканените на дегустацията бяха посрещнати с чаша естествено шампанизирано вино, което отлежава в галерия "Прилепите" в пещера "Магура". На площ от 2800 кв.м. и при постоянна естествена температура от 12 градуса виното придобива качествата, които го правят конкуретно на пенливите вина от областта Шампан във Франция. Пенливото вино се произвежда от винения сорт "Шардоне" и е подходящо за консумация с риба и предястия.

Второто вино, което беше предложено на гостите, е с оригиналното име "Егоист" и е произведено от сорта "Совиньон блан" - богато на цветя, наситено с аротами и подходящо за консумация със салати, морски дарове и плодове.

Виното "Оракул" е произведено от сортовете "Мискет" и "Ризлинг". Това вино може да бъде подходящо за сирена и плодове.

Четвъртото вино, което бе презентирано по време на дегустацията, е розе със закачливото име "Шуба дуба". Виното е с цвят люспа от лук и има аромат на горски плодове.

Черешката на тортата бе "Девицата" - произведена от типичния за региона на изба "Магура" винен сорт "Гъмза". Виного е с черешов цвят, богат на малини и е отлично допълнение към паста или месо.

Гостите имаха уникалната възможност да опитат всяко едно от петте специално подбрани вина с подходящи хапки - пъпеш с прошуто, коктейл от плодове, смокиня със сирене "Бри", хапки с моцарела и домати и други.

По време на дегустацията бе презентирана и избата, която е една от най-старите у нас. "Магура" е създадена ппез 1967 година в село Рабиша, което е разположено в подножието на Дунавската равнина в Североизточна България. Първият златен медал за избата идва през 1974 година за бялото естествено пенливо вино. То е отличено на Международния панаир в Пловдив. През годините наградите за избата не спират. През 2000 година бялото естествено пенливо вино "Златна класика брут" е отличено със сребърен медал на Международния конкурс за вина в София.

През 2002 година "Мерло", реколта "2000 г.", е отличено на Международния панаир за вино и спиртни напитки в Провайн, Франция.

През 2004 година "Шардоне", реколта "2003 г.", е обявено за вино на годината в конкурса "Винария".

През 2006 година "Рандеву Кюве дьо Норд", селекция "2003 г.", е отличено със сребърен медал в най-престижния конкурс в света на виното "Decanter world wine awards".

През 2012 година избата получава 7 награди на Международния конкурс в Княжевац. Винарна "Магура" е отличена със седем сребърни плакета за вината "Каберне по Мерло 2009", "Гъмза 2009", "Магурска теменуга 2011", "Шардоне 2010", "Врачански мискет 2011", "Мерло 2009" и ракия "Белоградчишки скали 2011".

Наградите за избата не спират и до настоящата година. 2024 година е важна и с това, че се смяня собствеността и екипът работи по нови проекти за винарна "Магура" с ребрандиране и обновяване на продуктовата линия.

Освен с качествоно на вината, които се произвнеждат в избата, те печелят почитатели с оригиналния дизайн на етикетите от различните си серии. За ресторантьорската серия, която е и с нестандартни имена на всяко вино, етикетите са в синьо с рисунки от пещерата "Магура" и с препратка към хилодолетната история на едноименната пещера, в която се произвежда пенливото име на "Магура".

Вината, произведени в "Магура", се предлагат в големите търговски вериги в Бургас и региона.

Галерия