15 готвачи ще се оспорват титлата днес. Сники Лина Главинова

15 готвачи ще се оспорват титлата днес. Сники Лина Главинова

Най-добрият уличен готвач на България ще бъде избран днес в Бургас. Състезанието ще сложи финалната точка на "Street food & Art Festival", който се провежда от 7-ми август на пристанището в морския град. Победителят ще представи страната ни на финала през септември в Малмьо, Швеция. Състезанието започва в 19.00 часа.

Специално подбрано жури ще избере кой от участниците във фестивала заслужава да се окичи с титлата "Най-добър street food готвач на България". Негови членове са - Андре Токев, Васил Якимов и Луис Монтеро. Във финала ще участват 15 от най-добрите улични готвачи, които участват във фестивала.

Максималния брой точки, които може да получи участник е 100! До 60 точки ще се дават за вкус и презентация на храната пред жури. До 20 точки - външен вид на каравана, фургон, камион, ремарке, шатра. До 20 точки - цялостно представяне през деня, иновация, изобретение.

Публиката също ще избере свой победител, със специална награда.

Ето и журито:

Васил Якимов е професионален готвач с повече от 15 години опит в кулинарната индустрия. Завършил е професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" във Варна и е натрупал своя опит в различни ресторанти по света, някои от които отличени със звезда Michelin. Завършва и кулинарната академия на HRC.

След като се завръща в България, шеф Якимов става част от екипа на Кулинарния институт към Висшето училище по мениджмънт и не скрива страстта си към старобългарската кухня, чиито традиции се опитва да запази и предаде на следващото поколение готвачи.

Отличен е с много награди, някои от които са "Най-добър готвач на годината" на Кулинарната купа на България 2018, "Най-добър отбор на България" в Кулинарната купа на България 2014, 1-во място за и 3 златни медала в категории "месо", "риба" и "десерт" на международно кулинарно състезание, организирано от турските професионални асоциации в градовете Измир и Айдън, Турция през 2018.

Андре Токев е роден в Лайпциг. Кариерата му минава през ресторантите на няколко големи хотелски вериги по света, някои от които - носители на звезди Michelin. Бил е главен готвач на Hilton във Франция, Австрия и България и е готвил за известни личности като Бил Клинтън, Ангела Меркел, Вал Килмър, Джон Кери, Дъстин Хофман, Шарън Стоун, Жан Клод Ван Дам и други.

Андре Токев е основател на Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ), официално жури на най-престижния конкурс за професионални готвачи в Европа Bocuse d'Or и носител на единствената за Източна Европа диплома Global Masterchef Degree.

Освен всичко това шеф Токев е откривател на ресторанти и нови концепции. Така се ражда идеята и за Oryza - здравословна опция на уличната храна, която се предлага в момента в България.

Луис Монтеро е роден през 1961 г. в Мексико сити. От 1985 г. е в България, женен е за българка и е културно аташе на Мексико. С богатия си кулинарен опит е един от основните консуланти по мексиканска кухня у нас, често провежда кулинарни демонстрации и обучения.

"Три продукта диктуват облика на мексиканската кухня - твърди сеньор Монтеро - Това са фасулът, царевицата и чушките. Само чушките в Мексико са около сто вида и всеки дава специфичен вкус на ястията".

Луис Монтеро може да ви смае с кулинарните си познания, които нерядко обвързва с културните привички на мексиканците.

Галерия