Светият синод състави измежду лицата с епископски чин листа на кандидатите за митрополитски избор. Снимка Светият синод

Светият синод състави измежду лицата с епископски чин листа на кандидатите за митрополитски избор. Снимка Светият синод

Изборите за нов Сливенски митрополит ще се проведат на 18-ти февруари, неделя, ден след панихидата за 40-тия ден от кончината на Сливенският митрополит Йоаникий. Той си отиде от този свят на 9-ти януари, два месеца преди да навърши 85 години (роден е на  2 март 1939 г.).

На основание чл. 85, ал. 1 от Устава на Българската Православна църква - Българска патриаршия, Светият синод определи следната листа на достоизбираеми епископи, кандидати за митрополитския избор в Сливенска епархия:

- Велички епископ Сионий, игумен на Троянската и Бачковската ставропигиални свети обители;

- Знеполски епископ Арсений, първи викарен епископ на Пловдивския митрополит;

-​ Белоградчишки епископ Поликарп, първи викарен епископ на Софийския митрополит;

- Агатополски епископ Иеротей

- Мелнишки епископ Герасим, главен секретар секретар на Светия синод и председател на Църковното настоятелство на ПКСХП "Св. Александър Невски";

- ​Смоленски епископ Висарион, втори викарен епископ на Пловдивския митрополит;

- Константийски епископ Михаил, викарен епископ на Ловчанския митрополит;

- Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски";

- Главиницки епископ Макарий, викарен епископ на Русенския митрополит;

- Велбъждски епископ Исаак, втори викарен епископ на Софийския митрополит.

Датата на изборите бе насрочена от Светия синод. В тях могат да участват 42 избиратели - по 6-ма от всяка от седемте околии от Сливенската епархия. Всяка околия изпраща трима миряни и трима свещеници, които са определени предварително. Те ще трябва да гласуват за двама от 10-те епископи, включени в списъка с кандидати. За да бъде легитимен изборът, в него трябва да участват 2/3 от епархийските избиратели. Имената на двамата номинирани, които получат най-много гласове, ще бъдат изпратени в Светия синод. Той ще се събере на свое заседание на 19-ти февруари. На него Синодът ще избере за владика един от двамата кандидати. Това трябва да стане с гласовете на 50+1 от членовете на Светия синод.

На основание чл. 90, ал. 1 от УБПЦ – БП, на 25-ти февруари 2024 г. в Синодалния параклис "Св. Цар Борис-Михаил Покръстител" да бъде извършен каноническият избор за нов Сливенски митрополит.