Свещеник Евгений Янакиев, който подаде жалба в Синода, бе избран за член на изборната комисия

Свещеник Евгений Янакиев, който подаде жалба в Синода, бе избран за член на изборната комисия

Изборът за нов Сливенски митрополит започна с пълне кворум. В сградата на митрополията се събраха всички 42-ма епархийски избиратели от 7-те околии. Варненският и Великопрестлавски митрополит Йоан - наместник на овдовелия сливенски престол, прочете молитва преди началото на избора. Присъстващите в залата избирателите се подписаха в списъка и бе установено, че кворумът е налице. Митрополит Йоан показа бюлетината, в която всеки един от избирателите трябва да загради двама от епископите. Като достоизбираеми от Светия синод бяха посочени Велички епископ Сионий, Знеполски епископ Арсений, Мелнишки епископ Герасим, Браницки епископ Пахомий, Главиницки епископ Макарий и Велбъждски епископ Исаак.

Преди началото на избора бяха избрани и членовете на комисията. С 27 гласа "за" избирателите подкрепиха номинацията на ставрофорен иконом Евегний Янакиев и с 39 гласа "за" - Димитър Загоров. Така те, заедно с митрополит Йоан съставляват комисията по избора.

Свещеник Евгений Янакиев бе този, който подаде жалба срещу първия избор, който се проведе на 18-ти февруари и доклад, на базата на който Светият синод касира първия епархийски избор. При него бяха избрани двама епископи - на първия тур с 26 гласа "за" Агатополския епископ Йеротей и с 22 гласа "за" Константийски епископ Михаил. До избор на Сливенски митрополит измежду тези двамата кандидати не се стигна, след като Синода касира вота.

Така днес в Сливенската митрополия се провежда втори избор, като двамата епископи не са включени в списъка с достоизбираеми епископи.

Галерия