И тази година бе белязана с предсрочни избори. Снимки Лина Главинова

И тази година бе белязана с предсрочни избори. Снимки Лина Главинова

Избори, пожар и наводнения белязаха 2017 година в Бургас и региона. В края на годината правим своеобразен обзор на събитията, които белязаха отиващата си година и които дълго време ще се помнят. Без претенции за изчерпателност ви връщаме към онези, които оставиха траен отпечатък в съзнанието на всички.

В първия ни обзор ви върнахме към всички по-важни събития от областта на културата и образованието. Сега ще припомним другите по-важни акценти, които оставиха своя отпечатък в съзнанието на бургазлии и жителите на региона.

2017 година в политически план ще остане годината на поредните предсрочни парламентарни избори. Най-много мандати във Втори многомандатен избирателен район Бургас отново спечели партия ГЕРБ. Безспорната изненада поднесе БСП, която успя да удвои предишния си резултат и в настоящия парламент има четирима народни представители. Разочарованието за привържениците на десните е неуспешното им представяне на изборите и оставането им извън Народното събрание.

С отминаването на политическите страсти, се нажежиха емоциите в сферата на туризма. Вицепремиерът Валери Симеонов даде началото на серия от проверки за шума в най-големия ни курорт по морето - Слънчев бряг. Последва и ответна реакция от страна на хотелиери и туристи, които излязоха на протест в комплекса.

И това лято около плажните ивици беше горещо, не само заради високите градуси на въздуха, но и заради проверките от страна на министъра на туризма Николина Ангелкова и на представители от Община Царево на т.нар. "нерегламентирани къмпинги".

За Бургас и Камено последните месеци на годината се оказаха трудни. След пожара през август в Изворище и край Банево, последва ужасяващ порой и наводнения в общините - Бургас и Камено. Природното бедствие взе жертви и наводни десетки къщи, унижощи инфраструктура. Бедствието обаче успя да обедини българите и в резултата на редици благотворителни кампании и инициативи бе събрната значителна сума, която бе разпределена между нуждаещите се. Средства бяха осигурени и от държавния бюджет. Значителна сума предоставиха и от ГЕРБ.

2017 - годината на Фортисимо, роди се нов фестивал в Бургас

Галерия