На 25-ти февруари Светият синод ще гласува, за да избере новия митрополит. Снимка Светия синод

На 25-ти февруари Светият синод ще гласува, за да избере новия митрополит. Снимка Светия синод

Агатополският епископ Иеротей и Константийски епископ Михаил са двамата претенденти за Сливенски митрополит. На провелите се днес избори в Сливенската митрополия двата епископи получиха 50+1 или 22 от гласовете на избирателите в двата тура.

Датата на изборите бе насрочена от Светия синод. В тях участваха 42 избиратели - по 6-ма от всяка от седемте околии от Сливенската епархия. Всяка околия изпраща трима миряни и трима свещеници, които са определени предварително. Те гласуваха в два тура за двама от 10-те епископи, включени в списъка с кандидати. За да бъде легитимен изборът, в него трябва да участват 2/3 от епархийските избиратели.

На първия тур бе избран първият претендент - Агатополският епископ Иеротей, който получи 26 гласа.

На втория тур бе избран вторият претендент - Константийски епископ Михаил, който получи нужните му 22 гласа.

Резултатите от избора днес ще бъдат описани в протокол в три екземпляра, който всеки един от участниците във вота ще подпише.

Епархийският съвет ще се събере в четвъртък, 22-ри февруари, за да окомплектова документите от изборите.

Имената на двамата номинирани ще бъдат изпратени в Светия синод. Той ще избере един от двамата за новия Сливенски митрополит на свое заседание, което ще се проведе на 25-ти февруари.

До изборите се стигна след кончината на Сливенският митрополит Йоаникий. Той си отиде от този свят на 9-ти януари, два месеца преди да навърши 85 години (роден е на  2 март 1939 г.).