Стефан Колев (четвърти отдясно наляво на първия ред прави) става вторият човек в Европейската федерация по ушу. Снимка БФУ

Стефан Колев (четвърти отдясно наляво на първия ред прави) става вторият човек в Европейската федерация по ушу. Снимка БФУ

Бургазлията Стефан Колев - президент на Българската федерация по ушу, бе избран за вицепрезидент на новоучредената Европейска асоциация по ушу. Това стана на учредителен конгрес, който се проведе в Цюрих, Швейцария, под егидата на Световната федерация по ушу (IWUF.org). В него участваха представители на 39 европейски държави.

Президент на Европейската федерациа стана Патрик Ван Кампенаут от Белгия. За вицепрезидент беше избран Стефан Колев.

Постът вицепрезидент на организацията, която управлява европейското ушу, е признание за големите заслуги на Стефан Колев към развитието на китайското бойно изкуство ушу (Кунг-фу). Под ръководството на Стефан Колев през 2016 година в Бургас се проведе Световното първенство по ушу за младежи, през 2018 се проведе Световното първенство по Тайчи, а през 2022 – Европейското първенство по ушу.

Стефан Колев е златен медалист от международни състезания, многократен национален шампион по ушу и лицензиран съдия по ушу. Съосновател е на специалността "Ушу" в Национална спортна академия "Васил Левски" в София и е първият преподавател по тази специалност. Основател е на един първите спортни клубове по ушу в България през 1994 г (Beixing.org).

От 2015 година Стефан Колев е президент на Българската федерация по ушу (BGWUF.org).

В момента той ръководи изграждането на Световен тренировъчен център по ушу в бургаския комплекс "Меден рудник", комплекс "Скайбилдинг" (Skybuilding.eu). Спортният център ще бъде открит през 2024 година. Спортните зали ще може да бъдат ползвани от трениращи ушу и отбори по ушу от цял свят. В сградата ще може да се провеждат съдийски и треньорски курсове по ушу, семинари по ушу и спортни лагери.