Митрополит Йоан (в средата) ръководеше епархийския избор

Митрополит Йоан (в средата) ръководеше епархийския избор

Избраха двамата кандидати за Сливенски митрополит на проведените днес епархийски избори в сградата на митролотията. На първия тур 26 гласа получи Знеполски епископ Арсений, а на втория тур - 25 гласа взе Мелнишки епископ Герасим.

42-та епархийски избиратели - по 6 от всяка от 7 околии, трябваше да избират двама от шестте достоизбираеми епископи, включени в списъка - Велички епископ Сионий, Знеполски епископ Арсений, Мелнишки епископ Герасим, Браницки епископ Пахомий, Главиницки епископ Макарий и Велбъждски епископ Исаак.

След установяване на пълния кворум и определяна не членовете на комисията - с 27 гласа "за" избирателите подкрепиха номинацията на ставрофорен иконом Евегний Янакиев и с 39 гласа "за" - Димитър Загоров, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан - председател на комисията и наместник на овдовелия сливенски престол, обяви началото на гласуването.

Избирателите трябваше да заградят две имена в бюлетината. Изборът бе таен. Той се излъчваше на официалната страница на Българската Православна църква - Българска патриаршия. На живо в реално време се виждаше как избирателите пускат плика с бюлетината в урната и как след това се броят гласовете.

При първото гласуване разпределението на гласовете бе следното: Велички епископ Сионий - 6, Знеполски епископ Арсений - 26, Мелнишки епископ Герасим - 21, Браницки епископ Пахомий - 18, Главиницки епископ Макарий - 5 и Велбъждски епископ Исаак - 4.

Две от бюлетините бяха обявени за недействителни.

При второто гласуване избирателите трябваше да посочат едно от петте имена в списъка. Изборът бе следният: Велички епископ Сионий - 5, Мелнишки епископ Герасим - 25, Браницки епископ Пахомий - 5, Главиницки епископ Макарий - 2 и Велбъждски епископ Исаак -5.

След края на гласуването митрополит Йоан обяви изборът за каноничен. "Да изчакаме и се надяваме да утихне водата, да няма някакви чрезвечайности, да се извърши заседанието на Синода. Оставаме до момента за радост на едни и за жалост на други, Бог да помага", заяви в края на избора Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Епархийският съвет трябва да се събере на заседание на 23-ти май, четвъртък. До тогава тече тридневният срок, в който могат да бъдат подадане жалби срещу направения избор. Светият синод трябва да се събере на заседание на 25-ти май, за да разгледа документите по епархийския избор и ако няма нарушения да избере един от двамата за митрополит на 26-ти май.

Галерия