Димитър Димитров (вляво) получи бронзовия Дионисиев венец, изработен от скулптора Адриан Новаков

Димитър Димитров (вляво) получи бронзовия Дионисиев венец, изработен от скулптора Адриан Новаков

Димитър Димитров бе удостоен с приза "Енолог на годината". Отличието на Съюза на енолозите в България бе връчено в рамките на международната изложба "Винария". Той е завършил е Университета за хранителни технологии и повече от 25 години се занимава с вино, което приема като свое призвание. Приза на Димитър Димитров бе връчен от миналогодишния носител - инж. Димитър Димов. Той получи плакет и бронзовия Дионисиев венец, изработен от скулптора Адриан Новаков, който се предава всяка година на най-добрия енолог от носителя на отличието от предходната година. "Искам да пожелая на колегите енолози да правят все по-добри български вина и да ги презентират по цял свят", заяви Димитър Димитров.

За осми пореден път СЕБ връчи награда "Млад енолог", като символ на приемственост между поколенията сред професионалистите в бранша. Тази година неин носител стана Антоанета Генова, завършила в Бордо, Франция, която работи в семейната винарна. "През 2020 година се завърнах в страната. Искам да работя с български сортове. Надявам се да не ви разочаровам и да успея да допринеса за развитието на българското винопроизводство. Както каза Димитър Димитров, вино се създава със сърце, душа и любов. Не съжалявам, че съм избрала тази професия и да я упражнявам в България", заяви носителката на приза "Млад енолог".

На тържествената церемония Съюзът на енолозите в България връчи и специална награда, с която засвидетелства уважение към личност, оставила следа във винопроизводството. "В годините на развитие на винарския бранш много хора са работили за просперитета на българското винарство, но някои личности със своя принос са се отличавали от останалите. Тази година Съюзът на енолозите присъжда приз на емблематична личност, свързана с науката, с преподавателската дейност, с винарския сектор, с политиката и законотворчеството, с административната си дейност, дори и с шахмата. Той е дългогодишен преподавател и човек на науката, ректор на УХТ, депутат в 39-то и 40-то Народно събрание, директор на Българската агенция по безопасност на храните, председател на Националната лозаро-винарска камара и вицепрезидент на Българската федерация по шахмат – проф. Пламен Моллов", посочи инж. Станимир Стоянов - председател на СЕБ. От името на Съюза той подари картина на проф. Моллов.

"Оценявам наградата като уважение не само към самия мен, но по-скоро към това, което сме свършили заедно със Съюза на енолозите, за което имам скромен принос. Мисля, че има още много възможности, които със съвместни усилия и с вашата подкрепа да осъществим", каза в благодарственото си слово проф. Моллов. Той допълни, че и като председател на Съвета на настоятелите на Университета по хранителни технологии ще продължи да работи за разширяване на партньорствата, както и със Съюза на енолозите в България.