DSC_0470

DSC_0470

Избраха Роза Боянова за председател на писателите в Бургас на писателите, което обединява представители на гилдията в Бургас. Организацията има за цел да събере на едно място авторите, които членуват във всички дружества в града. Целта е чрез сдружението те да стопанисват бъдещия си културен дом, който Община Бургас ще им предостави. Става въпрос за къщата зад сградата на Филхармонията, където в момента тече интензивен ремонт. Условието на Общината да предостави постройката на писателската общност в града бе тя да се обедини. Процесът продължи няколко месеца. Тази вечер бе свикано Учредително събрание, в което участваха 71 писатели и поети в града.DSC_0480

Според устава на новото сдружение, трябваше да бъдат избрани Управителен съвет, Контролен съвет, Етична комисия, Творческа комисия. Събранието бе открито от заместник-кмета по култура в Общината Йорданка Ананиева. Тя поздрави творците и им пожела да загърбят недоразуменията си и заедно да управляват бъдещия си културен дом.
Още в началото на събранието имаше разнобой по отношение на начина на гласуване на ръководните органи. 2/3 от учредителите решиха вота за УС и Контролен съвет да стане тайно. Едва десет от присъстващите бяха за явно гласуване, а един се въздържа.DSC_0478
Близо три часа и половина след началото на събранието бяха избрани и органите на новото сдружение. В Управителния съвет влизат - Роза Боянова - председател, Росен Друмев - заместник-председател, Милка Иванова - секретар и членове - Керана Ангелова, Атанас Радойнов, Елка Василева, Георги Христов.
Роза Боянова е председател на клуб "Митични птици", който открива млади таланти, Росен Друмев работи в алманах "Море", което е издание на Общината, Милка Иванова работи в Общината, а останалите членове на УС са на свободна практика.