Румен Кулев (вляво) бе избран за втори път за председател на ОбС в Несебър. Снимки Лина Главинова

Румен Кулев (вляво) бе избран за втори път за председател на ОбС в Несебър. Снимки Лина Главинова

С 11 гласа Румен Кулев от "Нова алтернатива" бе избран за председател на Общинския съвет от мандат 2019-2023 г. Двама бяха кандидатите за поста - Кулев и Пейчо Колев от "Море". При тайния вот Кулев получи подкрепата на колегите си от "Нова алтернатива", от "Български социалдемократи", от "Съюз на свободните демократи" и "БСП за България". За Колев гласуваха 7 съветници от "Море" и ГЕРБ. На сесията не присътваха трима новоизбрани съветници - Венелин Ташев от "Съюз на свободните демократи", Георги Георгиев от "БСП за България" и Костадин Нищелков от "Български социалдемократи".

При засилени полицейски мерки започна първата сесия на новия ОбС. Под полицейски конвой и с белезници в залата бяха докарани от ареста в София - кмета на Несебър Николай Димитров и съветника Петър Тодоров. Те бяха задържани преди 20 дни по искане на главния прокурор Сотир Цацаров по обвинение за участие в престъпна група за купуване на гласове.

След като положи клетва и получи удостоверението си за избор, Николай Димитров направи емоционално обръщение към присъстващите в залата и към жителите на Несебър, които се бяха събрали пред сградата на ОбС. Той обаче отказа да поздрави с ръкостискане съветниците от групите на "Море" и ГЕРБ. С което показа отношението си към партиите, които подкрепиха кандидата за кмет на ГЕРБ в Несебър Атанас Терзиев, който загуби от него на първия тур. Поведението на Николай Димитров може да се тълкува и по друг начин.

Галерия