С белезници и под полицейски конвой доведоха Николай Димитров в Несебър, за да положи клетва като избран кмет. Снимки Лина Главинова

С белезници и под полицейски конвой доведоха Николай Димитров в Несебър, за да положи клетва като избран кмет. Снимки Лина Главинова

При изключителни мерки за сигурност премина първата сесия на Общинския съвет в Несебър. Полицаи от Областна дирекция на МВР в Бургас бяха командировани, за да осигурят спокойствието и да предотвратят евентуални безредици. Десетки жители на морската община, които пристигнаха с организирани автобуси до града, очакваха появата на кмета Николай Димитров пред сградата на Общинския съвет. Те бяха опънали плакати с надписи: "Избрахме си кмет", "Освободете съветниците", "Гласувахме без страх", "Петър Тодоров - невинен!", "Невинни!" и "Свобода!" и посрещнаха с аплодисменти появата на новия стар кмет. Димитров се появи под полицейски ескорт с белезници на ръцете и бе въведен в сградата на ОбС. Той пристигна от ареста в София, където е от 20 дни.

На 22-ри октомври по искане на главния прокурор Сотир Цацаров бяха задържани Николай Димитров и Петър Тодоров и Георги Георгиев - кандидати за общински съветници в Несебър, от листата на коалиция "БСП за България", както и Константин Лефтеров - кандидат за общински съветник от Свети Влас от "Движение 21", и кандидата за кмет от същата партия Атанас Япаджиев. Няколко дни по-късно Константин Лефтеров бе освободен. Другите останаха в ареста, но не им бе отнето правото да участват в изборите. Така още на първия тур на местния вот, който се проведе на 27-ми октомври, Николай Димитров спечели поредния си мандат. Срещу задържаните е повдигнато обвинения за участие в организирана група за купуване на гласове.

Задържането на кмета на Несебър в ареста в София беше на път да предизвика правен прецедент. Затова и тържествената сесия в морския град е последна в региона. Николай Димитров пристигна около 40 минути преди началото под полицейска охрана. Под конвой в залата на ОбС бе въведен и Петър Тодоров, съветник от "БСП за България", който също продължава да е арестуван. Димитров и Тодоров бяха въведени в гардеробната на местния парламент, където се преоблякоха преди да влязат в залата.

Видео стена бе монтирана пред сградата, за да могат жителите на Несебър да гледат и чуват в реално време случващото се в залата на ОбС. Всяка поява на кмета в кадър бе посрещана с аплодисменти и викове "Свобода".

"Уважаеми господин Димитров, уважаеми общински съветници, уважаеми кметове на кметства, госпожи и господа. 47 кметове и председатели на Общински съвети от Освобождението до днес са полагали клетва да служат за благото на Несебър. Днес предстои Вие да поемете по пътя на тези 47 при условия по-различни от останалите 12 общини, в които проведох тържествени сесии. При различни условия, но с еднакво очакван от избирателите резултат - за обединение, за загърбване на личните пристрастия, за прозрачност, за работа в полза на общината и жителите й. Вярвам, че въпреки ситуацията, с която стартирате своето управление ще намерите правилния тон и действия, за да останат делата Ви в историята, като повод за гордост", каза областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков в приветствието си към новоизбраните съветници, към кмета на община Несебър и кметовете на съставните селища. "Не разделяйте хората. Обединявайте ги. Това ще е във Ваша полза и в полза бъдещето на Несебър. И не забравяйте - за Несебър не може да се говори в сравнителна форма. Той е един за България", завърши обръщението си Чолаков. След което закле новоизбраните съветници и кметове.

Николай Димитров първи положи подпис под удостоверението си за избор. "Искам да благодаря на моите съграждани, които не се поддадоха на тази провокация, на тази гнусна интрига и по достойноство оцениха работата, която вършим за общината. Не пожелавам на хората, които сътвориха тази интрига да преживеят това, което преживях аз и моето семейство. Благодаря на Господ, че закриля мен и моето семейство. Мога да гледам всеки в очите. Друг е въпросът дали Вие може да ме гледате в очите. Благодаря на Инициативния комитет, който ми гласува доверие. Честито на всички. Благодаря на моите съграждани, че опазиха община Несебър и град Несебър", каза в емоционалното си обръщение кметът Николай Димитров. Той не успя да скрие вълнението си, докато говореше.

След него удостоверенията си за встъпване в длъжност получиха Антон Бакалов - кмет на Равда, Валентин Станчев - кмет на Кошарица, Васил Василев - кмет на Оризаре, Жельо Желев - кмет на Гильовца, Златин Георгиев - кмет на Тънково, Иван Николов - кмет на Свети Влас, Христо Янев - кмет на Обзор. Последваха ги 18 от 21 новоизбрани съветници. Трима не присъстваха на тържествената сесия - Венелин Ташев от "Съюз на свободните демократи", Георги Георгиев от "БСП за България" и Костадин Нищелков от "Български социалдемократи".

След края на сесията Николай Димитров и Петър Тодоров бяха изкарани с белезници от залата и под засилена полицейска охрана. Преди да бъде отведен, кметът на Несебър отново благодари на жителите на общината.

Галерия