Новото трасе ще преразпредели движението във Варна. Снимки Пресцентър Община Варна

Новото трасе ще преразпредели движението във Варна. Снимки Пресцентър Община Варна

Напредваме със строителните дейности на един от ключовите проекти на Варна - изграждането на новото трасе на булeвард "Васил Левски", който ще преразпредели движението в града и ще обезпечи отвеждането на транзитния трафик извън централната част. До момента сме изградили  970 м водопроводи, в участъците между улици "Подвис" и "Зюмбюл", както и между булевард "Сливница" и булевард "Владислав Варненчик". Готова e 500 м дъждовна и 650 м битова канализация. Поставени са 166 пилота, от тях 122 в участъка от булевард "Сливница" и булевард "Владислав Варненчик", останалите са в южната част в Максуда. Това обяви кметът Иван Портних, който направи оглед на строителните дейности на новото трасе на булевард "Левски" със зам.-кмета Христо Иванов. От 135 обекта, които трябва да бъдат отчуждени по цялото трасе, за 129 са изготвени оценки и са обявени за отчуждаване. В срок от 1 до 3 месеца от обявлението се издават заповеди за отчуждаване, като по закон гражданите имат право да оспорват в съда тези оценки, коментира кметът. Продължават и дейностите по почистване на нерегламентираните сметища край Максуда.  До момента са изнесени около 31 000 тона отпадъци.

"Всеки ден отваряме нови участъци по трасето. В близките дни започваме работа по всички кръстовищата на булевардите - "Цар Освободител", "Сливница", "Владслав Варненчик". Опитваме се да минимизираме промените в градския транспорт, да се осигури проходимост на автобусите на градския транспорт и на автомобилите. В тясна връзка сме със строителите и КАТ, за да можем да създадем максимална координация. Естествено, при реализацията на такъв мащабен проект няма как да няма затруднения. Моля всички граждани за търпение и разбиране. В крайна сметка, след приключване на ремонтните дейности, ефектът ще бъде изключително положителен за всички", каза кметът Иван Портних.

"Задават се много въпроси за пешеходното преминаване след изграждането на новия булевард. Затова използвам случая да обясня, че сме предвидили прелези - до стадион "Спартак", между "Цар Освободител" и "Сливница", между "Сливница" и "Владислав Варненчик", а на "Капитан Райчо" и "Кракра" – автомобилен и пешеходен прелез. Отделно на трите кръгови кръстовища с булевард "Цар Освободител", "Сливница" и "Владислав Варненчик" ще има пешеходни пътеки. Така че, обезпечаването на безопасността на пешеходците ще бъде факт", допълни кметът.

Галерия