Изкараха пушачите на улицата. Заведения само за непушачи

И работата понамаля", каза управител на кафе в центъра на Бургас. Клиентите обаче са доволни. "Непушачи сме и затова сме тук. Много по-приятно е да си в заведение, където не се пуши", категорични са посетители.

 

 

 

Дори персоналът на кафенето е доволен от решението на собственика. "Пушачка съм, но определено сега се работи по-добре, защото въздухът не е задимен. Когато искам да запаля цигара, излизам навън като всички клиенти", сподели сервитьорка.

Други заведения са решили да станат места само за пушачи. Така се надяват да привлекат редовните клиенти на конкуренцията, което е въвела забраната за пушене.

Някои собственици все още изчакват гратисния период от месец преди да решат дали ще станат места за пушене или не.

Управата на бургаски ресторант е взела соломоновско решение. В основната част не се пуши. Запалените пушачи могат да запалят цигара в малка стаичка, пригодена за целта, която вече носи името "Пушалня". "В малкия салон, където капацитетът е за 20 души, може да се пуши. Той е изолиран от основната зала с врати, така че дим не влиза в основния ни ресторант", обясни управителката Десислава Янева. Кафето към комплекса е станало изцяло за пушачи, така се е запазил баланса между двете категории клиенти. "В началото имаше недоволни. Но когато разбраха, че има къде да пушат, нещата се промениха. Тепърва обаче ще разберем дали този закон ще се отрази на клиентелата ни", допълни Янева.