Представители на всички вероизповедания в Бургас участваха в срещата инициирана от кмета Димитър Николов. Снимка Община Бургас

Представители на всички вероизповедания в Бургас участваха в срещата инициирана от кмета Димитър Николов. Снимка Община Бургас

Великденската служба от катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас ще бъде излъчена онлайн в нощта на събота срещу неделя (18-ти срещу 19-ти април б.р.). Това ще стане възможно благодарение на техническото обезпечеване, което Община Бургас ще извърши. По този начин миряните ще могат да гледат и литургиите, които се отслужват на Велики чатвъртък и на Разпети петък в разгара на Страстната седмица.

Този ангажимент пое кметът на Бургас Димитър Николов пред архиерейския наместник отец Севастиян по време на срещата с духовници и представители на официални вероизповедания в общината - на Българската православна църква, на Западно- и Източнокатолическия обряд, евангелските църкви, Арменската църква и мюсюлманската общност.

"Положихме доста усилия с гражданите да не се допусне масова зараза в Бургас. Затова не трябва да ги обезсмисляме! Възприемам ви като наши партньори и от вас зависи нашите досегашни усилия да не станат безпредметни. Готови сме да ви предоставим всичко необходимо, за да осигурим заедно тази безопасност", обърна се към духовните лица кметът Димитър Николов.

Той допълни, че от началото на извънредния режим бургазлии са преживели много лишения и неудобства. Не са малко тези, които са останали без работа и доходи. "Трябва да направим всичко възможно тези лишения и неудобства да не са напразни. Защото струпването на хора по време на предстоящите светли празници може да застраши здравето и живота на много хора", подчерта Николов.

Представителните на вероизповеданията получиха указания от директора на Регионалната здравна инспекция в Бургас доктор Георги Паздеров и от директора на Областна дирекция на МВР главен комисар Радослав Сотиров.

Община Бургас е осигурила дезинфектанти, с които свещениците от православните храмове в града ще обработват върбовите клонки, свещите и иконите. Още днес ще бъдат поръчани и стикери за земята, които ще указват правилното спазване на необходимата дистанция между хората.

Общинският щаб е осигурил защитни шлемове за всички бургаски свещеници. Отец Севастиян припомни последния призив на сливенския митрополит Иоаникий към енориашите да останат по домовете си и да отправят своите молитви оттам. "Бургаското православно духовенство ще спази всички изисквания на Националния и Общинския щаб. Миряните ще влизат и излизат от храмовете от различни места, за да се избегнат струпвания", каза отец Севастиян. От Общинския щаб са осигурени за всички храмове диспенсъри, препарати и дезинфекционни стелки.

Представителите на католическите църкви заявиха, че техните служби ще се извършват при заключени врати и ще се излъчват онлайн. Протестантските църкви също се осъществят онлайн излъчване, което традиционно правят всяка година, и ще провеждат своите събрания онлайн. Те предложиха да се направи общ молебен от всички вероизповедания за справяне с кризата с разпространението на корона вируса

Представителите на Арменската църква са подготвени за посрещането на Великден тази неделя. Те ще осигурят пропускателен режим, който ще позволява допускането само на двама души в храма.

Шерафет Мехмед припомни призива на главния мюфтия към мюсюлманите за забраната на вечерните молитви в джамиите. В молитвения дом в квартал "Победа" има забрана за посещение.

Утре предстои среща на кмета на Бургас със свещениците от бургаските православни църкви, полицията и РЗИ за по-детайлна организация при спазване на мерките за сигурност.