Калина Тельянова подари своята стихосбирка на Елеонора Василева, която е избрала да изпише калиграфски неин стих. Снимки Авторът

Калина Тельянова подари своята стихосбирка на Елеонора Василева, която е избрала да изпише калиграфски неин стих. Снимки Авторът

Изложба срещна поети с автори на калиграфски интерпретации на техните текстове. "Морето пише красиво" е озаглавена експозицията, която е подредена в Центъра за съвременно изкуство и библиотека в Бургас. Посетителите могат да прочетат калиграфските интерпретации на стихове от бургаските автори Христо Фотев, Петя Дубарова, Иван Пейчев, Агоп Мелконян, Стефан Тинтеров, Ваньо Вълчев, Недялко Йорданов, Диана Саватева, Лорис Мануелян, Динко Динков, Калина Тельянова и Яна Вълчева. Идеята за изложбата е на Маргарита Дончева, която води творческо ателия "калИГРАфия". Чрез него тя събира ученици от ателието с поетични текстове на бургаски творци. Всеки участник в ателието сам избира кой стих да изпише калиграфски.

Така в изложбата могат да се видят/прочетат познати стихове, изписани с калиграфска техника от Айсел Йълмаз, Ваня Тодорова, Диана Фъртунова, Георги Йорданов, Десислава Николова, Елеонора Василева, Жечка Доброволова, Илиана Карамитева, Катя Поповска, Кристияна Владимирова, Христиана Бурмова.

На откриването на изложбата присъстваха част от участниците в творческото ателие и двама от авторите, чиито стихове са изписани калиграфски - Калина Тельянова и Диана Саватева. Калина Тельянова се запозна с Елеонора Василева, която е изписала неин стих, който може да се прочете от посетителите на изложбата. И в знак на благодарност поетесата й подари последната си стихосбирка "Новородени небеса".

"Морето пише красиво" се реализира със средства от Националния фонд "Култура". Изложбата ще гостува до 23-ти януари в изложбената зала на Регионална библиотека "Пейо Яворов".

Галерия