Директорът на филиала на НХА доц. Димо Колибаров откри изложбата, която гостува по негова покана. Снимки Черноморие-бг

Директорът на филиала на НХА доц. Димо Колибаров откри изложбата, която гостува по негова покана. Снимки Черноморие-бг

Изложба в памет на последните 7 години на проф. Андрей Даниел бе открита във филиала на Националната художествена академия в Бургас. "Андрей Даниел последните 7 години" е озаглавена фотоизложбата на Стефан Джамбазов, която е подредена в изложбената зала "Ателие" на "Магазия 1".

"Това е една дългоочаквана и желана изложба. Бяхме в преговори от години за нейната реализация, но се случиха драматични обстоятелства, докато успеем да я реализираме", сподели при откриването директорът на филиала на НХА доц. Димо Колибаров. Преди изложбата да бъде открита в Бургас, си отиват и проф. Андрей Даниел, и фотографът Стефан Джамбазов. Той посвещава проекта си на творчеството на проф. Даниел през последните седем години от живота му. Във фотосите са запечатани и моменти от преподаването на художника във филиала на НХА в морския град.

"Двамата остават в сърцата ни като радетели на изкуството. Срещите с Андрей Даниел бяха като бащинска ласка. Той ревностно следваше каузите си, една от тях бе филиала на НХА, където преподава до последно", допълни доц. Димо Колибаров.

Специални гости на откриването на изложбата бяха областният управител на област Бургас Мария Нейкова и зам.-кметът по култура в Община Бургас Диана Саватева.

"Андрей Даниел - последните 7 години" е реализирана от фондация "Въпреки" с финансовата подкрепа на национален фонд "Култура". Изложбата може да бъде разгледана до 28-ми февруари.

Андрей Даниел е роден в Русе през 1952 година. Син е на театралния режисьор Леон Даниел. Той работи основно в областта на живописта, но също и на стенописа, сценографията, графиката и оформлението на книгата. Има над 100 участия в представителни изложби на българско изкуство в страната и чужбина и над 50 публикации. Автор на книгата "Неща, места и хора". Преподавател в Националната художествена академия.

Почива през 2020 година.

Галерия