В изложбата са включени ценни снимки от живота на Христо Фотев. Снимки Черноморие-бг

В изложбата са включени ценни снимки от живота на Христо Фотев. Снимки Черноморие-бг

Изложба за световния поет Христо Фотев събира 30 години от живота на културен Бургас. 8 табла с над  60 черно-бели снимки могат да се видят във фоайето на Дома на писателското дружество на улица "Вола" №1 в центъра на Бургас. Фотосите, правени в периода от 1970-та до последните дни на Христо Фотев - 27 юли 2002-ра година, са дело на художничката и фотограф Вера Стефанова, както и на колегата и от близкото минало Никола Ханджие.

Изложбата се показва днес по повод две десетилетия от кончината на автора на неповторимото лирично стихотворение "Колко си хубава!". Бургазлии и гостите на града могат да разгледат експозицията и да видят поета Христо Фотев, сниман заедно с негови колеги по перо, приятели, докери, художници, артисти, светила на драматургията, роднини и близки. За кореняк бургазлии завинаги ще останат фотосите, на които Христо е в компанията на художника Георги Баев, с художника  Стоянн Цанев. И двете съкровенни и ценни снимки са излезли от обектива на Никола Ханджиев.

В дълъг период от време Вяра Стефнова е била в близост с Христо Фотев, с бохемите на Бургас, с артистичния състав на театър "Адриана Будевска", на поетите и писателите, пълнили до пръскане кафенето на улица "Милин камък".

Незабравими ще останат фотосите, на които Фотев е в творчески и приятелски разтовор с вече покойните Петя Дубарова, Николай Искъров, Кольо Колев, Янаки Петров, Цветан Минков, актьорите Аглика Бояджиева, Полина Доростолска и съпруга и Тодор Тодоров, с Анри Кулев.

Вълнуваща е и срещата на поетесата Роза Боянова с кумира и Христо Фотев. "С него ме запозна Сълза Христова, тогава секретар на Дружеството на бургаските писатели", връща лентата създателката на литературното студио "Митични птици". След дипломирането и в Шуменския университет, младата и начинаеща поетеса се среща в Бургас с Христо Фотев през далечната 1983-та година. Той е рецензент на първата й стихоосбирка "Жадна вода". Нейна е и идеята за изложбата, посветена на 20 години от кончината на нейния кумир Христо Фотев да стане пътуваща. Да се показва както в Бургас, така и в други градове на страната по повод дати, свързани с живота на Христо Фотев.

Галерия