Авторът на изложбата е работила над нея в продължение на година

Авторът на изложбата е работила над нея в продължение на година

Пътуващата изложба "Сърцето на природата" ще гостува и в Бургас. Откриването е планирано за 9-ти август (сряда) от 19.00 часа в зала "Ал. Георгиев - Коджакафалията" на културен център "Морско Казино". Изложбата ще бъде отворена за посетителите до 25-ти август.

Тя включва 30 изящни фотографии на произведения, които разкриват красотата на природата през различните сезони. Повечето от тях са направени на трудно достъпни места. Експозицията включва скулптури от лед, сняг, камъни - използвани са и естествените водоеми. Автор е Вивия Ники (Vivia Niki), която работи над нея в продължение на една година.

Едно от най-известните на широката общественост произведения е пясъчна рисунка в Дуранкулак, посветена на любовта към природата. Това е и най-голямото ленд арт* произведение досега в България, простиращо се на площ от 510 квадратни метра, което има за цел да обърне общественото внимание към темите за любовта към природата и любовта като цяло. Фотографията ще бъде представена на настоящата изложба.

Вивия Ники е завършила "Архитектура" в УАСГ и "Режисура" в Нов български университет. Изучавала е и "Компютърно музициране" в НБУ, а също и "Музикотерапия" в НМА "Проф. Панчо Владигеров". По-голямата част от живота си е посветила на изкуствата - изобразително изкуство, музика, екология. През годините активно участва в каузи, свързани със защита на околната среда и борбата със замърсяването. Режисьор е на филма "Между нас и природата", чиято първа премиера предстои скоро.

Фотографиите от изложбата ще се предлагат на благотворителен принцип, а събраните от тях средства, ще бъдат вложени в образователни екологични проекти.

Изложбата бе организирана с любезното съдействие и подкрепа на Българска фондация "Биоразнообразие" и Община Бургас.

*Land art (от английски land art - земя и изкуство) е направление в изкуството, което възниква през 60-те години на 20 век в САЩ като част от новопоявилите се движения за опазване на околната среда. Творбите възникват неразривно свързани с ландшафта и са изработени предимно с природни материали като камъни, скали, почва, пясък, клони и други растителни и органични елементи. Тъй като произведенията остават в околната среда, те често са оставени на разрушение и изчезват, противопоставяйки се на схващането, че изкуството трябва да бъде трайно.  Така се обособява като ефимерно изкуство.

Галерия