Доц. д-р Христо Попов - директор на НАИМ - БАН показва на зам.-кмета по култура в Община Бургас - Диана Саватева експозицията, която е подредена в зала Трезор на РИМ - Бургас. Снимки Черноморие-бг

Доц. д-р Христо Попов - директор на НАИМ - БАН показва на зам.-кмета по култура в Община Бургас - Диана Саватева експозицията, която е подредена в зала Трезор на РИМ - Бургас. Снимки Черноморие-бг

Изложбата "Среброто на траките" гостува на Археологическата експозиция на Регионалния исторически музей в Бургас. 70 предмета от V - I век преди Христо, част от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН са подредени в зала "Трезор" на музея на улица "Алеко Богориди" №21. Изложбата може да бъде разгледана от днес, 1-ви юни до 30-ти октомври.

"Среброто на траките" е част от поредицата "Златнита съкровища на България", които в продължение на 7 години гостуват в бургаския музей. "Благодарение на Община Бургас тази година можем да се насладим на настоящата изложба", каза директорът на РИМ - Бургас Милен Николов.

Във витрините на зала "Трезор" могат да бъдат видяни предмети от бита, използвани в ежедневието от траките, както и такива, използвани при специални случаи или пиршества. Има фиали, ритони, конски амуниции, накити.

Край Синдел са открити от овчарче случайно няколко 10 купи - три от които могат да се видят в настоящата изложба. Една е била подарена тогава на царица Елеонора, две се намират в музея във Варна. Интересното при тях е, че имат знак, който показва каква им е вместимостта.

"Изложбата е представителна стратиграфия на откритите предмети при разкопки и проучвания. Тя показва тракийското ювелирно изкуство, което е част от съкровищата намерени при Радювене, при Брезово, Синдел, Върбица и мн. др.", каза доц. д-р Христо Попов - директор на НАИМ - БАН. "Три от предметите са конфискувани при опит да бъдат изнесени нелегално извън страната", допълни доц. Попов.

"Целта на тази изложба е и опит да се върнем към по-нормалното човешко общуване, което беше прекъснато заради пандемията", допълни доц. Попов.

Архелогическата експоция на РИМ - Бургас ще работи всеки ден от 10:00 до 19:00 часа.

Галерия