Samuil

Samuil

Изложба за Самуил гостува в Бургас eкспонирана на улица "Александровска" в Бургас от 9 октомври - четвъртък.

Поводът е 1000 години от смъртта на цар Самуил - една от най-ярките личности в българската средновековна история. Изложбата "Ненадминат по сила и ненадминат по храброст - българският цар Самуил († 1014)" е дело на Национален археологически институт с музей при Българска академия на науките, и Център за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" към Софийски университет "Св. Климент Охридски".
Цар Самуил управлява България от 997 до 1014 г. - време, белязано от бурен обществен кипеж и дълбоки социално-икономически трансформации.
Изложбата проследява историческите събития от края на X и началото на XI век, като и българо - византийския сблъсък във време, когато начело на Империята стои един изключителен василевс - Василий II (976-1025). Неговото име, както подсказва и прозвището му Българоубиец, е трагично и неразривно свързано със залеза на Първото българско царство.
Интересни акценти в експозицията са образите на Самуил и неговите братя от династията на Комитопулите, царските резиденции в Скопие и Охрид, знаменитите исторически победи и тежките поражения -Траянови врати (986 г.), р. Сперхей (996 г.), като специално място е отделено на битката в клисурата Клидион (при с. Ключ) - 1014 г.
Богатият снимков и информативен материал представя средновековни миниатюри, текстове на хронисти, каменни надписи, археологически данни, карти, реконструкции и съвременни фотографии на паметници и на местата, където е протичал животът на българите. Определян като велик държавник, Самуил посвещава живота и управлението си на отстояването на независимостта и свободата на България.
Изложбата "Ненадминат по сила и ненадминат по храброст - българският цар Самуил († 1014)" може да бъде разгледана от жителите и гостите на Бургас до 10 ноември.