Изложиха за поклонение мощи на свети Георги в поморийския манастир Макрина, на свещеномъченик Киприан и на света Юстина.

 

За празника на манастира ще бъдат изложени за поклонение и мощите на света Марина, както и мощите на доростолските мъченици Емилиян и Дасий, на свети Андроник и на свети Карп, на Теодосий Велики, които са притежание на манастира "Свети Георги".

Християните могат да се помолят за помощ и изцеление и пред иконите с мощи на Сергей Флорински и пред иконата със светините на княз Теодор и синовете му Давид и Константин. Иконата е дарена на манастира от естонския митрополит - архидякон Андрей.

"В нощта на 5-ти срещу 6-ти май ще има нощно богослужение, а на другия ден (Гергьовден б.а.) от 9.00 часа ще бъде отслужена Света божествена литургия от сливенския митрополит Йоаникий", каза игуменът на манастира "Свети Георги" архимандрит Йеротей.

Според традициите вярващите християни, когато се поклонят през мощите, трябва да се помолят за здраве, изцеление или помощ пред светеца, на когото са и да ги целунат, защото те (светците б.а.) са придобили благодат пред Бога. Практика е и да се поставят кръстчета или памуче върху мощите, защото се вярва, че така се взема част от Божествената енергия, която е съхранила мощите.